Чудесата, които стават при обесването на покровителя на Самоков


Чудесата, които стават при обесването на покровителя на Самоков
Снимки: Българска патриаршия
21 Август 2017, Понеделник


Като предводител на въстание срещу османската власт, св. Симеон Самоковски е измъчван в турските казарми, където по-късно бива хвърлен и Левски

Автор: Десант

На 21 август се чества паметта на един от  9-те софийските светци, който е обявен за покровител на Самоков - св. свещеномъченик Симеон (Стефан) Самоковски и Софийски.

Светското му име е Симеон Попович. Мястото и датата на раждане са неизвестни. Знае се, че на 28 август 1734 г. той става Самоковски митрополит В Самоков по това време се служи единствено в малката средновековна Бельова църква, затова поради липса на голям храм в града фактическото седалище на митрополит Симеон е Дупница.

По време на Руско-Австро-турската война (1735-1739), подкрепян от висши духовници, включително от сръбско-българския Ипекски патриарх Арсений ІV, в чийто диоцез тогава влиза Самоковска епархия, митрополитът става предводител на заговор срещу османската власт, известен като Въстание на архиереите в Софийско и Самоковско. Център на заверата е манастирът "Св. Спас" над софийското село Долни Лозен.

Турците обаче узнават за съзъклятието и в края на юли и началото на август 1737 г. по заповед на Али паша Кюпрюлюоглу, командващ турските войски на австрийският фронт, като превантивна репресивна мярка са избити към 350 софийски граждани, свещеници, монаси и хора от околните села. Към 20 юли митрополитският дом е разбит и ограбен, владиката е вързан от турците в Дупница, окован и хвърлен в тъмница, където тежко е измъчван 23 дни.

Към 18 август самоковският митрополит, с изстръгната брада и коса, целият в кръв и рани, във вериги, с железни топузи на краката е докаран в София. Затворен е в турските казарми (където по-късно бива хвърлен и Левски), измъчван и насилван да се потурчи в продължение на още три дни. След като демонстрира твърдост и непоколебимост да се отрече от вярата си, той е съден като главен организатор и водач на заверата срещу султана и по заповед на Али паша е обесен в София на 21 август 1737 г. зад църквата "Света София", където след години е вдигната и бесилката на Васил Левски.

Има много приписки за чудото, станало при обесването му — първо бесилката се счупила, после въжето се скъсало, но го бесили трети път и той издъхнал. Висял три дни на въжето, докато то отново се скъсало. Срахувайки се от преклонението и упованието в още един български герой и софийски светец мъченик, Али паша забранил Симеон да бъде погребан в София и тялото му без много шум бива пренесено в Самоков.

Мощите на светеца са намерени в Бельова църква, когато в 1994 г. при разкопки археологът Веселин Хаджиангелов открива в притвора, вляво зад вратата, гроб с останки от костите му, евангелие, митрополитски жезъл и златоткани архиерейски одежди.



Известна е и еднa саморъчно оставена от св. Симеон Самоковски в ръкопис на Рилския манастир бележка, съобщаваща за неговото посещение там и написана на хубав български език с красив почерк и подпис.

Образът му за пръв път е рисуван на стенопис от самоковския зограф Никола Образописов през 70-те години на XIX в.

След 2000 г. е установено, че митрополит Симеон Самоковски е канонизиран като мъченик за вярата. Той е тачен, а днес и прогласен, за покровител на Самоков. Датата на обесването му, 21 август, се отбелязва с почести и е обявена за ден на града.

В манастирския комплекс Бельова църква „Рождество Богородично“, където е гробът на светеца, довечера ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, като лично патриарх Неофит ще оглави молебена и празничния водосвет в центъра на Самоков. 


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки