Във Врачанския балкан организират наблюдение на белоглави лешояди


Във Врачанския балкан организират наблюдение на белоглави лешояди
Снимка: ПП „Врачански балкан”
21 Август 2017, Понеделник


Това са най-големите птици в този край на страната ни

Автор: Десант

По повод Международния ден на лешоядите Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ и Дружество за защита на хищните птици организират на 2 септември наблюдение на белоглави лешояди в района на село Долно Озирово.

Сборният пункт ще е в центъра на населеното място от 8 ч. Общата дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави лешояди в района на площадката за подхранване, адаптационната клетка и скалните масиви над селото, което се намира на около 25 км от Враца и на същото разстояние от Монтана, на 10 км от Вършец и на около 100 км от столицата.

Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на ПП „Врачански балкан”, чийто размах на крилете е около 2,70 метра. Този вид е включен в Червената книга на България и този край на станата ни е едно от малкото места, където той може да бъде наблюдаван у нас.

Тези птици са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес са на път да изчезнат от лицето на Земята, уточняват от дирекцията на парка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки