Ретро трамвай става туристически информационен център в София


Ретро трамвай става туристически информационен център в София
Снимка: Архив, Булфото
21 Август 2017, Понеделник


Ретро тролеи от 70-те години на миналия век пък скоро може да обслужват атракционна линия из центъра на столицата

Автор: Десант

Възстановеният през 2015 г. ретро трамвай ще бъде разположен зад столичните Централни хали, за да се превърне в съвременен туристически инфоцентър. Това става по инициатива на сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и със съдействието на Столичната община, съобщи Българското национално радио (БНР).

Цанко Симеонов от сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" сподели в ефира на предаването „Преди всички“, че възстановяването на мотрисата, която ще се превърне в инфоцентър, е било спонсорирано от германската компания, произвела електрооборудването на трамвая през 1935 г. За да потегли в движение обаче той, е нужно да се направи ремонт и на тяговата част.

Из столицата ни вече се движи един такъв трамвай, който бе възстановен още през 1999 г.

За да не събира прах някъде из депата, е решено мотрисата, която засега не може да бъде отремонтирана, поне да бъде разположена така, че хората да могат да я  виждат всеки ден. 

„В бъдеще има още трамвайни мотриси, които също могат да бъдат възстановени, както и на този да
му се направи ремонт на ходовата част. Нищо чудно и да го видим в движение" - категоричен е Цанко Симеонов.

В депата на „Столичен електротранспорт“ има още една дузина исторически трамваи, сред които такива от 1912 г, 20-те, 30-те, 70-те години на миналия век, които все още биха могли да се върнат на релсите. "С нашата кампания се опитваме да популяризираме възможността това да се случи" - уточнява Симеонов пред БНР.

От сдружението водят преговори и за откупуването и реставрирането на емблематични за страната ни ретро тролеи от 70-те години на миналия век, които да формират атракционна линия из центъра на София.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки