Защо няма китаец, който да не знае родопското село Момчиловци


Защо няма китаец, който да не знае родопското село Момчиловци
Снимка: bulgariatravel.org
19 Август 2017, Събота


И защо хората там учат китайски език

Автор: Дина Харизанова

Преди две седмици 30 души от родопското село Момчиловци се заеха да изучават... китайски език. Ще кажете - какво толкова, то сега това е модерно. Да, но местните жители имат много основателна причина да се заемат с ученето на йероглифите, на които пишат в Поднебесната империя.  

Населеното място е много известно там с произвежданото в Шанхай кисело мляко с марката „Момчиловци”, на което в Китай върви мощна реклама. На практика няма китаец, който да не е чувал за родопското село. 



Както изтъква кметицата му Сийка Суркова, селото е по-известно в Китай, отколкото в България. Затова не е за учудване, че китайците са основният сегмент от туристическия поток, който се точи неспирно насам. 

Освен тях и китайският посланик, който е чест гост в този край, в момента в Момчиловци пребивава група от Корея. Идват и англичани и всякакви други чужденци. Разбира се, и много българи. Част от тях търсят да закупят имот тук. Запитвания има и от страна на гърци.

В началото на септември предстои за трети път в Момчиловци да се проведе Фестивалът на киселото мляко. Новост в това негово издание ще бъде откриването на Демонстрационен център в една родопска мандра, където хората ще могат да видят как се заквасва млякото и как се прави сиренето.

Във форума ще вземат участие производители на млечни продукти от Родопите, както и китайски и български занаятчии. Тази година мотото му е: "Киселото мляко - новият път на коприната".

Във фестивалните дни от 8 до 10 септември в селото ще има състезания по надпиване с айрян, надяждане с кисело мляко и за най-бързо приготвен таратор. На традиционния вече конкурс "Мис Родопи" ще бъде избрана и Кралица на млякото.

Пред гостите, сред които естествено ще има и делегация от далечен Китай, китайски артисти ще демонстрират тай-чи и кунгфу на фона на богата фолклорна програма от Родопите.


В категории: Новини , Населени места

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки