Десетки хиляди облякоха народни носии за фестивала в Жеравна


Десетки хиляди облякоха народни носии за фестивала в Жеравна
Снимки: Фейсбук
19 Август 2017, Събота


Край хълмовете до архитектурния резерват прозвучаха отгласи от битката при Шипка

Автор: Десант

За десети юбилеен път "машината на времето" върна хиляди българи в годините, когато нашите предци са ходели нагиздени със сукмани и потури, везани ризи и украсени с гайтани елечета. Облечени така, както са се носили бабите и дядовците им, над 10 хиляди души се стекоха вчера вечерта край Жеравна за началото на традиционния фестивал на народната носия.

С носии бяха пременени и вицепремиерът Валери Симеонов, заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, основателят на "Средна европейска класа" Георги Манев, кметът на Котел Коста Каранашев, градоначалниците на Сливен и Ямбол, както и другите официални лица, присъстващи на събитието.



С фолклорен танцов спектакъл „Ние, българите“ ансамбъл „Чинари“ сложи началото на народното веселие. Настроението нагряваха и изпълненията на сладкогласните родопски “100 каба гайди”, петрички зурни, етрополската духова музика и тракийският оркестър “Гергьовден”.  Финалните акорди на музикалната програма изсвири кралят на кларинета Иво Папазов-Ибряма.

За първи път пред публика оживя възстановка на Шипченската епопея, по повод 140 години от героичната битка. Официалната премиера на "живата картина" ще е през следващата седмица.

Бяха приети и нови войводи в сдружение „Пазители на българщината“.

А годишното отличие „Апостол на българщината“ единодушно бе присъдено на създателя на фестивала Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл  „Българе". 

Първото издание на форума е през 2008 г. именно по негова идея. Атрактивната им сватба с фолклорната певица Албена Вескова през 2005 г. в местността Костина край с. Рибарица в Тетевенския балкан е проведена по старинен български обичай и това го мотивира заедно с други съмишленици, да организира много по-мащабно събитие, което да дава възможност на всеки желаещ поне за три дни в годината да облече българска носия и да направи скок век и половина назад във времето.

"Фестивалът дава възможност да се върнем към корените на стария български морал. Усещането е невероятно" - коментира с вълнение котленският кмет Коста Каранашев в първата вечер на десетото юбилейно издание на форума.


В категории: Традиции , Добри Вести , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки