В Царево ще се проведе кампания за профилактика на остеопорозата


В Царево ще се проведе кампания за профилактика на остеопорозата
Снимка: Уикипедия
18 Август 2017, Петък


Заради това заболяване по света годишно се чупят 2 милиона кости

Автор: Десант

Презентации за профилактика на остеопорозата при жени и мъже, тестове за определяне на личните рискови фактори, индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и др. ще бъдат проведени на 23 август 2017 г. (сряда), от 8 до 10 ч. в Общинския медицински център в Царево.

Инициативата е на Асоциация „Женибезостеопороза“ и местната община и е в рамките на информационната кампания "Да запазим костите си здрави".

Посетителите ще имат възможност да си направят  с предварително записване измервания на костна плътност и телесен състав, като всеки един от скринингите е на цена 10 лв. 

Остеопорозата, наричана още болестта на крехките кости, се изразява в бавно, но постоянно намаляване здравината на костната система. С прогресирането на заболяването едно наглед безобидно падане у дома или дори една силна кихавица могат да причинят счупването на някоя кост.

По данни на Международната фондация по остеопороза в света заради това заболяване се чупят 2 милиона кости, като тази стряскаща статистика води след себе си инвалидизация, обездвижване, постоперативни усложнения и скъпоструващо медикаментозно лечение и не на последно място – огромни разходи за обществото.

​По традиция ежегодно в България се провежда информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на опасното заболяване.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки