Някои от продаваните у нас слънчеви очила представляват сериозен риск за потребителите


Някои от продаваните у нас слънчеви очила представляват сериозен риск за потребителите
17 Август 2017, Четвъртък


Вижте какво показва проверката на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор

Автор: Десант

Проверки на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) показват, че около 20 на сто от проверените слънчеви очила в търговската мрежа у нас не отговарят на изискванията. 

Инспекторите са обиколили 291 обекта на територията на цялата страна, в това число и в магазините в морските ни курорти, като са съсредоточили ревизиите си извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството, уточняват от агенцията.

Проверени са 737 броя различни модели очила, от които при 266 броя има различни несъответсвия. Най-често липсва маркировка за съответствие и инструкция за употреба от производител и превода й на български език.

При инспекциите е установено, че 152 различни марки и модели слънчеви очила се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и за тях са съставени актове. Други 53 модела продукти са спрени от разпространение със заповеди.

Резултатите от изпитания в лаборатория показват, че 5 модела не съответстват на приложимите изисквания. Един модел от тези слънчеви очила представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението.

За останалите 4 модела изпитванията са констатирали, че не отговарят на показателя – "коефициента на пропускане на светлина", тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите. Това отново представлява сериозен риск за потребителя, защото намаляват видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки