В Асеновград за пети път ще стартира маратонът "Персенк ултра"


В Асеновград за пети път ще стартира маратонът "Персенк ултра"
Снимка: Архив, persenk-ultra.com
16 Август 2017, Сряда


От миналата година най-дългото трасе е с увеличена дължина и трудност

Автор: Десант

За пети пореден път Асеновград ще се превърне в атлетическо предизвикателство чрез маратона „Персенк ултра”. Състезанието се провежда под надслов „Битката на титаните” и в него ще се включат най-добрите планински бегачи на дълги разстояния от България и света, които ще премерят сили в един от най-атрактивните планински маршрути в Европа.

Тази година регистрираните състезатели са 400 от 19 държави на 5 континента, сред които атлети от  Аржентина, Армения, Австралия, Бразилия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Испания, Македония, Малайзия, Холандия,  Полша, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Украйна и Чили, информират от Община Асеновград.

Състезанието включва три трасета, най-дълго от които е „Персенк ултра“ – 160 км. В сравнение с миналата година дистанцията е с увеличена дължина и трудност.

Състезателите ще поемат по изключително предизвикателното трасе към местността „Високата пещ“ към х. Гонда Вода – х. Безово – вр. Червената скала, след това по стария Римски мост до с. Югово към х. Пашалийца – с. Павелско – с. Малево и с. Орехово. От там поемат през Каньона при Цирикова църква към уникалния природен феномен Чудните мостове. През Стария римски път минават в близост до вр. Голям Персенк, през местност Мезаргидик и Старият римски път стигат до х. Персенк. Следват Митницата – с. Орехово – Бяла черква – вр. Баба, на 150 км от трасето пресичат Лясковската река и ги очаква финал в Асеновград.

Втората дистанция „Диво прасе ултра“ е с дължина 110 км., а най-малката – „Орехово ултра“ е с дължина от 50 км. Стартът на 110 км. и на 160 км. ще бъде даден на 18 август точно в 18 часа, а на 50 км. – на 19 август от 10 часа.

Ултрамаратонът „Персенк ултра“ е със шест точки на трудност на трасето и е квалификационен за Световното първенство във Франция през 2018 г. Стотици доброволци ще се грижат за участниците в състезанието, като ще бъдат разположени на подкрепителните пунктове по трасето.


В категории: Новини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки