Половин милион ще даде правителството за ремонта на Антимовото крило в Троянския манастир


Половин милион ще даде правителството за ремонта на Антимовото крило в Троянския манастир
Снимка: Пресцентър на Министерския съвет
15 Август 2017, Вторник


Празничните богослужения в светата обител за Голяма Богородица бяха оглавени от българския патриарх

Автор: Десант

Правителството ще отпусне половин милион лева за ремонта на още едно крило на Троянския манастир, обяви министър-председателят Бойко Борисов, който беше в светата обител по случай празника Успение на Пресвета Богородица.

По думите му Антимовото крило трябва да се реконструира напълно за празника следващата година. Премиерът изтъкна грижата на правителството за църквите и манастирите в България, като подчерта, че поетите ангажименти се изпълняват.

Манастирът, който е трети по големина в България, е разположен живописно на брега на река Черни Осъм, в село Орешак, на 10 км от Троян. Основан е около 1600 г., но е възможно да е съществувал и по-рано.

Преданието говори за монаси от Атон, които отиват във Влашко със светинята на манастира – чудотворната икона на Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир (XIV век). С литийно шествие днес тя бе пренесена от храма до мястото на първото чудо, извършено от иконата.

Празничните богослужения в Троянския манастир, които бяха извършени в чест на големия християнски празник Успение Богородично, бяха оглавени лично от българския патриарх Неофит.


В категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки