Валери Симеонов за проверките в Слънчев бряг: Показваме какъв ще е моделът оттук нататък. Това е само началото


Валери Симеонов за проверките в Слънчев бряг: Показваме какъв ще е моделът оттук нататък. Това е само началото
14 Август 2017, Понеделник


Няколко мутренски заведения по родното Черноморие считат, че са недосегаеми и над закона, за което вина имат и държавните институции, и общините, които са бездействали. Е, вече няма да е така, каза в Бургас вицепремиерът по икономическата и демографска политика

Автор: Севдалина Пенева

В българските курорти има наслоени тежки проблеми от 27 години насам. Няколко мутренски заведения по родното Черноморие считат, че са недосегаеми и над закона, за което вина имат и държавните институции, и общините, които са бездействали.

Е, вече няма да е така, каза в Бургас вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов. В морския град се проведе третото от началото на сезона съвещание на Координационния съвет по туризма.

На срещата присъстваха представители на МВР, Националната агенция по приходи, Регионалната здравна инспекция, Агенция „Митници“, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Заседанието продължи повече от 4 часа. Една от причините толкова много да се забавим, бе търсенето на варианти при по-особени казуси – когато нарушителите на закона се ползват с кметската подкрепа и защита. Такъв случай има в Созопол, за него получихме конкретен сигнал тези дни и също внимателно ще го проверим - няма да бъдат пощадени нито политици, нито министри, кметове или други високо поставени личности, които покровителстват закононарушителите, каза вицепремиера.

В началото на брифинга той пусна запис от няколко сигнала от граждани, записани на горещия телефон в кабинета на Валери Симеонов.

Три от тях бяха за шумова вакханалия около „Какао“, „Бедрум“, „Оксижен“, „Съни дриймс“ в Слънчев бряг. Само 10 процента от гостите на курортния комплекс спадат към така наречения младежки туризъм, всички останали са хора, които са си платили за нормална почивка, а не за еженощен тормоз, стана ясно от телефонните обаждания.

Това, което видяхте в Слънчев бряг през последните два дни е само началото. Показваме какъв ще е моделът оттук нататък – законите са за всички и всички са длъжни да ги спазват, бе категоричен Валери Симеонов.

Че има резултат от проверките, го доказва статистиката. Според данните, които вицепремиерът огласи, през този сезон – благодарение на постоянните проверки – има спад в нарушенията по всички направления – кражби, проституция, грабежи, измами, митнически нарушения. Спад има също така и при актовете по отношение на трудовото законодателство, които това лято са драстично по-малко.

2 200 проверки са извършени от екипи на НАП, има издадени постановления за затваряне на 132 заведения, запечатаните са били 89, но Бургаски административен съд, под ръководството на Панайот Генков, е оставил в сила само 9 от тях, напомни Валери Симеонов.

Комисията за защита на потребителите пък е извършила 1 600 проверки, като има съставени само 100-тина акта.

Добрата новина е, че рязко са завишени постъпленията в държавната хазна от голяма част от заведенията край морето. Някои от тях отчитат близо с 1 000 процента завишен оборот в сравнение с миналите сезони. Такива са „Лазур“ в Китен, „Вижън“ в Приморско, каза още Валери Симеонов, като изрази благодарност на проверяващите екипи, които с дейността си извадиха на светло бизнеса край морето.

Колкото да шумовия терор, вицепремиерът отбеляза, че за последното денонощие на горещия телефон не е имало нито един сигнал. Това означава, че ефект има, каза той и добави, че ще се действа бързо и на място след всеки сигнал, затова заведения като „Какао“, „Оксижен“ и „Бедрум“ да не смятат, че проверките са приключили, добави Симеонов.

В събота, след 24,00 часа, на 10 метра от външната ограда на „Оксижен“ РЗИ за засекли 124 децибела шум при допустими стойности вътре в заведението 45. От хотел срещу „Бедрум“ пък са измерени стойности от 114 децибела.

Законът е категоричен. Заведения на открито, каквито са „Какао“ и „Бедрум“ след 24,00 нямат право на никакво озвучаване. Това е още един момент, който убягва на медиите тези дни, каза още Валери Симеонов. Добър, лош, законът е еднакъв за всички и всички трябва да се съобразяват с него, категоричен бе той.


В категории: Политика

5
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
5
@
23.08.2017 20:30:43
0
0
Пичките и пичовете - също. Не отива да взимаме изказвания и по това, нали?
4
?
23.08.2017 20:14:08
0
0
Кога ще изметете боклука с колите. дето се оказва, че започва още с Рода кар? И новини, че в Германия Мерцедес изтегля 3 млн коли, други марки не знам колко... Тази информация не влиза в България, нали?
3
Предложение
23.08.2017 19:23:31
0
0
Със сигурност, ако се плаща такса от сорта на авторски права за ползване/разрешаване на озвучавания/музика във всякакъв търговски обект, както е в белите страни (каква престъпна дума- озвучаване) и това се обвърже със всички нормални норми, пак на белите страни ....
Плюс информациите за смарт техникит и от сорта, (на хората на Запад! естествено им писва от тая простотия, т.е тя не модерна!, ами проста!) които излизат от мода.... тия престъпления ще бъдат изметени...
2
име
15.08.2017 07:08:08
0
0
Понеже не знаеме как точно стоят оперативно нещата, извън това ,което излиза - има Закон или Наредба за озвучаванията от заведения. Който е качен на сайта на Резиденция Лозенец, София. Тя се била стопанисвала/администрира, на подчинение на МО- министерство на Отбраната. (дали наредбата е изцяло коректна/издържана - не одитирам. Но има такава Наредба. Какво е ПР/PR каво не е - при това положение на нещата в България от толкова години (то само това!) - трябва да се оповестява/информира и за законте/правото, (всичко по "комуникационни планове" и тяхната последваща проверка) езикът на Закона. Много жалко, че много интелигентни хора, трябва да се занимават с нещо от рода на, на ниво правилник по вътрешния ред!!! не ми говори на "ти" и т.н. (май само електронен сайт има в. Десант?)
1
Димка Барбова
14.08.2017 14:02:49
9
1
Благодаря,от името на собствениците живеещи на улица Черноморска до заведенията на Централен плаж Обзор!Време беше да покажете ,че имаме закон и държава .Благодарим Ви за силата и надеждата ,която ни давате!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки