„Миньор" - Перник ще се срещне на терена с... „Миньор" - Чикаго


„Миньор" - Перник ще се срещне на терена с... „Миньор" - Чикаго
Снимка: zapernik.com
14 Август 2017, Понеделник


Научете още за българския тим в Града на ветровете

Автор: Десант

Феновете на Цар Футбол добре познават родния тим „Миньор" - Перник. На малцина обаче е известно, че той има свой съименник в... американския град Чикаго.

Треньорът му, както можем да се досетим, е перничанин. Тези дни Емил Миланов, който прекарва отпуската си в своята родина, се срещна с кметицата на миньорския град д-р  Вяра Церовска, с която договориха провеждането на приятелски мач между двата отбора.

Идеята е през пролетта на 2019 г., когато се навършват 100 години от създаването на „Миньор" -Перник, неговите футболисти да изиграят един благотворително дерби с „Миньор"-Чикаго, съобщава сайтът zapernik.com.

Чикагският тим е създаден преди 10 години от бившия борец от Перник Николай Василев. Към момента той е най-силният отбор на българи извън страната и играе в третата полупрофесионална лига в Щатите.

Междувременно, преди година са започнати постъпки за побратимяване на Перник с район на Чикаго, където живеят най-много българи.

Миланов и неговата съпруга Диана, която пък е родом от пернишкия квартал Мошино, разказаха, че в Града на ветровете ежегодно се провежда „Пернишка среща“. Те споделиха, че българските  футболни отбори в мегаполиса са цели седем, но „Миньор“ е най-добрият.

В Чикаго има и две български църкви. Свещеникът в едната е перничанин. Има няколко български училища и много български магазини и ресторанти.

По време на вълнуващата среща в пернишкото кметство е обсъдена и идеята миньорският град да стане домакин на „Американска среща“, която да събере перничаните, които живеят зад Океана. Миланови споделиха, че техният син, който се дипломира в Щатите като машинен инженер и миналата година спечели престижна награда за своя разработка за велосипед без верига, има желание да потърси реализация в България.

Източник: zapernik.com


В категории: Новини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки