В Смилян подготвят рекордно бобено пано за Гинес


В Смилян подготвят рекордно бобено пано за Гинес
Снимки: 24rodopi.com
13 Август 2017, Неделя


Вече 16 хиляди души са залепили в него по едно зърно от легендарния смилянски фасул

Автор: Десант

Над 16 000 души са се включили до този етап в на бобеното пано в село Смилян, което ще кандидатства за рекордите на „Гинес", съобщава 24smolian.com.

Изработката му е започнала още през 2007 г., като първоначалната идея е била да се гони рекорда за големина и количество фасул, но впоследствие критерият е променен и в момента се гони бройка на участниците, които се включват в изработката на паното.

То се намира в Етнографската сбирка "Смилянски фасул и традиционни родопски терлици" при НЧ "Проф. д-р Асен Златаров 1927" - с. Смилян. Всеки посетител има право да залепи на стената само едно зърно, а след това собственоръчно се записва в книгата, като доказателство за участието си.Паното е с размер 4 на 8 метра и съдържа мотиви от забележителностите на селото и от поминъка преди десетилетия и в днешни дни. Предполага се, че изработката му ще продължи поне до края на годината, като за нея ще бъдат необходими над 40 кг боб. До завършването му остава да се поставят още само около 1000-1200 половинки от фасулеви зърна, уточнява смолянската медия.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки