Чернево гласува на референдум срещу екогеноцида на "Солвей соди"


Чернево гласува на референдум срещу екогеноцида на "Солвей соди"
13 Август 2017, Неделя


В депото за уж ,,неопасни отпадъци“, което компанията се кани да изгражда в селото, ще бъдат изхвърляни изгоряло машинно масло и опасният живак!


Пореден местен референдум се провежда днес в село Чернево, община Суворово, Варненска област. Поводът е намерението на "Солвей соди" да изгради депо за неопасни отпадъци на територия от над 300 декара в района на селото. Неговите жители трябва да отговорят на въпроса дали местните власти трябва да разрешат изграждането на депото.

Депо за отпадъци, изграждано от Девен АД, дъщерна фирма на белгийската фирма "Солвей соди", която е част от групата Solvay, предизвика тази пролет масови ответни протестни действия.

Започната бе подписка, с която ще се внесе подписка в Европейския парламент на основание чл.227 от Договора за функциониране на Европейския съюз и чл 44 от Хартата на основните права на ЕС, във връзка с въздействието на някои проекти върху околната среда, правото на живот в здравословна среда и правото на информация.

Solvay е многопрофилна химическа компания, ангажирана с разработването на химически продукти. Седалището й е в Брюксел.

Дъщерното й дружество Девен АД само за миналата година е глобявано няколко пъти за неспазване на предписания и замърсявания на въздуха.

Жителите на Чернево не без основания се притесняват, че депото за отпадъци ще замърси и землището на селото. Въпреки че разрешението за депото е за ,,неопасни отпадъци“, в него някак между другото е вмъкнато и изхвърлянето на изгоряло машинно масло и опасния живак!


В категории: Репортажи

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
aaaaa
13.08.2017 22:25:18
1
0
референдумът е отложен от 13.08 за 20.08 по решение на общински съвет Суворово
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки