В Клисурския манастир се пази среброкованата корона на първия български екзарх


В Клисурския манастир се пази среброкованата корона на първия български екзарх
Снимки: Авторът
13 Август 2017, Неделя


Монахините тук зографисват икони по традицията на древната Охридска школа, а по стара манастирска рецепта се произвежда малиново и къпиново вино

Автор: Диана Славчева

Манастирите под управлението на Българската православна църква са 122, сочи справка в "Уикипедия". Най-големият безспорно е Рилският, следван от Бачковският и Троянският. Твърди се, че на четвърто място в тази класация е по-малко известният Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“.

Той е сгушен уютно в подножието на старопланинския връх Тодорини кукли в китната долина на река Врещица и някога е бил наричан Врещецки манастир. Сегашното си име дължи на недалечното село Бързия, разположено в началото на прохода Петрохан, което в миналото се е казвало Клисура. Тъкмо с дарения на неговите жители манастирът е възстановен през 1742 г., след като още в първите години от падането на България под османско иго бил разрушен и задълго мястото останало забравено от хората и от Бога.Иначе светата обител била средище на духовен живот още по времето на Втората българска държава – около 1240 г..През годините в нея са служели бележити клирици на Българската православна църква: Антим I, Антим II, Софроний, Климент, Йосиф, Антим III, Евлоги, Климент, Сионий, Антим IV. Но от 2008 г. е със статут на женски манастир и понастоящем се обитава от 8 монахини и една послушница.

От сутрин до вечер те се грижат за китния двор, прекрасния парк и за малкото си стопанство с оранжерии и домашни животни. Дървата за зимата са нацепени и подредени под просторен навес до манастирските стени, до който са струпани и доста строителни материали, тъй като в момента текат ремонти и обновяванена на църковния храм. Което не пречи той да приема посетители, които се стичат тук от цяла България. Все пак наблизо се намира курортът Вършец и почиващите в него не пропускат да отскочат и до тук.Но в Крисурския манастир, освен да се запали свещ в църквата му, може да се разгледа и открития в него през 2012 г. Музей на църковната история на Видинска епархия. В него е предствена историята на светата обител от XIV век до днес. Сред най-ценните му експонати са някколко вещи на първия български екзарх Антим I – като богослужебните му одежди, жезълът и среброкованата му корона, както и църковни утвари, използвани на първите български екзарси.


Короната на екзарх Антим I

Тук може да се види и оригинал на султански ферман от 1860 г. с позволение за изграждане на църква.Сред реликвите в експозицията са и няколко стари евенгелия, като едното от тях – от 1778 г., е дарение на манастира от руския император Николай II.

Изложени са и старинни икони, като особен интерес представлява тази на св. Богородица от ХVІІ век, по-точно от 1688 г., когато е избухнало Чипровското въстание. В музейните витрини е намерила място и сребърна икона на св. Александър Невски от 1877 г., подарена от император Александър ІІ на един от неговите генерали.

Любопитното е, че в манастира днес функционира иконописно ателие, в което сестринство изографисва икони по традицията на древната Охридска школа. За спомен посетителите може да си закупят в църовния магазин по едно камъче, изрисувано от талантливите сестри. Както и да прерасно малиново или къпиново вино, произведено по стара манастирска рецепта. Докато учителства в Берковица чест гост на Клисурската света обител е Патриархът на българската литература Иван Вазов. Тя е посещавана и от други знаменистости, сред които е и Йордан Радичков, който отбелязва: „Напускането на манастира винаги е съпроводено със съжаление за това, че човек е изоставил едно прекасно кътче от Западна Стара планина“.

Няма какво повече да добавим. Който е бил тук, ще се съгласи с именития ни писател. И сигурно ще намери начин отново да намине към това възхитително място, зареждащо с духовност, спокойствие и възвишеност.


В категории: Добри Вести , Забележителности , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки