Имамите в България без заплати, след като секнаха парите от Дианет


Имамите в България без заплати, след като секнаха парите от Дианет
11 Август 2017, Петък


32 служители на мюфтийството вече са напуснали, очаква се и други да ги последват

Автор: Десант

Близо 600-те имами в България остават без пари за заплати, след като страната прекъсна споразумението за финансиране на ислямското образование с Турция, заявиха от Главното мюфтийство, цитирани от Balkan Insight.

От март месец спонсорирането за ислямските училища в България, което се осигуряваше от турския Дианет, бе блокирано, принуждавайки мюфтийството да замрази заплатите на имамите си. Това заяви говорителят на главния мюфтия, Джелал Фаик.

Заради оптимизиране на разходите, след тези събития, от мюфтийството са намалили заплатите на духовниците си, 32-ма от които са напуснали.

От 1998 г. българските ислямски училища се финансират от Турция, според протокол подписан между Дианета и Министерския съвет на България. Мюфтийството твърди, че е получавало два милиона лева за покриване на разходите си по образователната дейност.

През април от турския Дианет са заявили на българското мюфтийство, че протоколът е отхвърлен едностранно от временното правителство на България.

Това се случи след напрежението между двете страни, което бе предизвикано от турската намеса в българските вътрешни работи.

Намесата на Турция в българските дела стана една от главните теми преди последните парламентарни избори, като някои турски дипломати бяха изгонени от страната, заради опитите си да повлияят на вота.

През юни министър-председателят Бойко Борисов обяви, че депутатите ще започнат работа по законови промени, с които ще се забрани чуждестранното финансиране на религиозните институции, докато същевременно държавата ще предостави допълнително средства за религиите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки