Наша сънародничка от Лондон направи книжка и реди изложба за българските митологични персонажи


Наша сънародничка от Лондон направи книжка и реди изложба за българските митологични персонажи
Снимка: Фейсбук
10 Август 2017, Четвъртък


Проектът си Цвета Петрова започва като част от дипломната си работа за бакалавърска степен по визуални изкуства

Автор: Дина Харизанова

Една млада българска илюстраторка, която живее в Англия – Цвета Петрова, се е заела с вълнуващ и родолюбив проект. Започва го през пролетта на миналата година като част от дипломната си работа за бакалавърска степен по визуални изкуства в Université Bordeaux Montaigne, а с времето идеята добива все по-пълнокръвни измерения – да създаде илюстрована книжка за българските митологични персонажи.

Докато търси информация по въпроса, Цвета се натъква на факта, че славянският и най-вече българският фолклор са много рядко застъпени във форми на визуалното изкуство. „Работих с академични текстове и проучвания, но останах леко разочарована от факта, че нашата митология толкова рядко присъства в съвремената арт сцена“ - споделя тя.

Затова и решава със своята книжка да предложи един алтернативен начин хората да се запознаят с някои от любимите си герои, като научат нещо ново за тях. А тези, които не познават нашата митология, да се запознаят с частица от българската култура.

И тъй като дългите академични текстове рядко привличат нови читатели, затова се спира на варианта да представи някои от фолклорните герои чрез художествените им образи.



Изданието предлага серия с изображения на митични персонажи, представени под формата на дневник. Сюжетът проследява мисията на двама млади изследователи, които издирват същества, за които само са чували от легенди и митове. В техния дневник покрай скиците и илюстрациите, са записани и преживяванията им, както и съвети какво да правим, ако случайно се натъкнем на някой недоброжелателен звяр.

А междувременно от 14-20 август в Rubik Art Center във Варна ще бъде подредена изложба с някои от илюстрациите в книгата. Така че публиката ще може да се запознае с тях още преди премиерата на изданието, натоварено с мисията да даде своя скромен принос за опазването на родния фолклор.


В категории: Репортажи , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки