Ето това се казва улов! Черногорски рибари хванаха акула с рекордна големина


Ето това се казва улов! Черногорски рибари хванаха акула с рекордна големина
16 март, 2016 г. - мъж се опитва да спаси синя акула, изхвърлена на брега на Пембрук, в източната част на Малта. След пет опита да бъде върната във водата, далеч от скалите, акулата най-накрая отплувала обратно в дълбокия океан. Снимка: CATERS NEWS
10 Август 2017, Четвъртък


Дори за „морски вълк“, каквито напоследък рядко се срещат в Европа, рибата си е твърде големичка – цели 2,20 метра, съобщава белградския сайт „„Blic"

Автор: Силвия Горанова

Черногорски рибари успяха да уловят синя акула с дължина 2,20 м. край остров „Св. Неделя", в близост до Будва, съобщава белградското електронно издание „Blic". Сайтът уточнява, че този вид акули обитава Адриатическо и Средиземно море, както Атлантическия океан до северните брегове на Норвегия.

Въпреки уверенията на властите, че специално тези акули са безопасни за плажуващите, тъй като се хранят предимно с морски мекотели, появата й е предизвикала страх и паника по крайбрежието на Будва.

Черногорските медии припомнят, че единственият регистриран случай с нападение на акула – но не синя, а бяла - срещу туристи, е бил на 13 юли 1995 г., когато 21-годишен студент от Чачак, Стефан Томашевич, е бил нахапан смъртоносно при скалите на нос Могрена, край Будва. 

Сините акули обитават дълбоки води

в умерените и тропически ширини на световните океани. Те мигрират на дълги разстояния, например от Нова Англия до Южна Америка. Въпреки че по принцип са „мързеливи“, могат да се движат и много бързо. Живородн саи, отбелязани са големи котила от 25 до над 100 малки.

Хранят се предимно с дребни риби и калмари, въпреки че могат да нападат и по-едра плячка. Сините акули често образуват групи, разделени по пол и размер и това им поведение е довело до прякора „морски вълци“.

Всъщност, от трите най-опасни вида акули в света,

само един се среща в Европа.

Това е именно голямата бяла акула, считана за най-опасната и силна риба в световния океан. Тя може да достигне до над 6 метра дължина и тегло от 2 – 2,5 тона, се среща сравнително рядко в Европа. На практика те нямат естествени врагове, с изключение на косатките.

Счита се, че

белите акули не влизат в Черно море

поради по-ниската температура на водата през зимата и липсата на по-едра плячка. През горещите летни месеци те търсят по-хладни води, отивайки на север, където температурите са по-благоприятни за тях и, тъй като Адриатика и Лигурско море остават по-насевер и водите там са малко по-хладни, акулите се насочват именно натам.

Макар че Европа чувствително отстъпва на Австралия, ЮАР и САЩ, що се отнася до нападения на акули над хора, това не означава, че тук не може да се случи. Причина за редките инциденти е намаляването на популацията на акули в района.

Един от последните фатални инциденти

се случил на 2 февруари 1989 г. в Тиренско море край бреговете на Италия. Жертвата е 47 годишен гмуркач Лучано Констанцо, който бил фатално нападнат от гигантска бяла акула докато се гмуркал край брега.

Един от по-новите случаи от нападение на акула завършил без фатални последици. Инцидентът се случил през 2008 г. отново край бреговете на Хърватия. Жертва на акулата този път станал рибар. Той бил ухапан от гигантска акула, но успял да се спаси.





В категории: Новини , Парадокси , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Кефо
02.02.2020 19:26:59
0
0
А когато те уапе жена ко стаа,бе путили ниедни?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки