МС даде Северния плаж на Бургас на „Палм Инвест“. Валери Симеонов: Няма да подкрепя това решение


МС даде Северния плаж на Бургас на „Палм Инвест“. Валери Симеонов: Няма да подкрепя това решение
Снимка: Nastanise.com
09 Август 2017, Сряда




Автор: Силвия Горанова

След проведен конкурс правителството определи „Палм Инвест“ ЕООД за концесионер на морския плаж „Бургас-север“.

Договорът за концесия е за 20 години, като през това време концесионерът се задължава да извърши инвестиции в размер на 90 000 лв. без ДДС за всяка година от срока на концесията за организация на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж и за стратегия за развитие и популяризация, включително спортно-развлекателна и друга дейност.

Това се казва в съобщение от правителствения пресцентър. От там уточняват, че концесионният договор влиза в сила от 1 януари 2018 г.

По-рано днес вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов обяви пред БНТ, че няма да гласува отдаването на Северния бургаски плаж на концесия, защото процедурата е опорочена и ще се отдаде на група, близка до т.нар. Маргини.

Вицепремиерът посочи, че концесията се дава на класираната на трето място фирма от гледна точка на предложена цена. Аргументите на Министерството на туризма са, че "Палм инвест" е дала най-добра комплексна оферта - концесионна такса, инвестиции и цена на шезлонг, и чадър.

Валери Симеонов заяви, че по отношение на концесионната такса е имало фирма с предложение 640 хиляди на година, и друга с 300 хиляди, като смолянската компания е трета по този показател.

"Министерството на туризма твърди, че такова финансово предложение е несъстоятелно и било неизпълнимо. За информация в момента този плаж не е концесиониран и е даден под наем за 670 хиляди лева на година. Значи, когато го даваш под наем, е достоверно и изпълнимо това плащане, а за концесия е неизпълнимо", възмути се Симеонов.

В мотивите за даване на концесията се посочва, че размерът на концесионното плащане за всяка година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет "Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове" и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане в размер на 7.03 на сто.

"Палм инвест" ЕООД е регистрирана в Смолян през ноември 2016 година, или точно през месеца, в който е обявена процедурата за концесия на "Бургас-север". Фирмата е еднолична собственост на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев.

В процедурата за избор на концесионер на плажа "Бургас-север" участваха общо шест фирми, но изборът на победител се забави заради жалби. Така преди началото на сезона беше обявен конкурс за наемател, спечелен от "Съмър инвест".

Договорът беше за 5 години, но с условието, че ще се прекрати при избор на концесионер. Към момента шезлонгите на плажа са с цена три лева, толкова се плаща и за чадър.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки