Мъртвото вълнение плъзна покрай Черноморския бряг


Мъртвото вълнение плъзна покрай Черноморския бряг
09 Август 2017, Сряда


Можем ли да разпознаем подмолното подводно течение и как да се измъкнем от него

Автор: Десант

Август е сезонът, в който Черно море става опасно - това е времето, в което излиза кошмарното и подмолно мъртво вълнение. От Националния институт по метрология и хидрология при БАН потвърдиха, че то вече е реалност по южното Черноморие след Созопол, а предпоставките за появата му и по цялото крайбрежие вече са налице – от няколко дни духа постоянен вятър от север-североизток, който гарантира голяма дължина на вълната. 

„След като дългата вълната падне, в резултат на това, че е духало няколко дни, се получава отразена вълна, която копае ями - нещо като подземна река", обясни пред bTV спасителят на варненския плаж Георги Есов.

Място за паника обаче няма, защото тя може да се окаже гибелна. Затова специалистите съветват попадналите в мъртво вълнение (а то се усеща по това, че когато тръгнем да излизаме от водата, тя ни връща обратно) първо да се ориентират накъде е брегът и да се опитат да плуват успоредно на бреговата ивица.

Дори това да не стане от първия път, трябва да се продължи с опитите. Но в никакъв случай да не се плува в посока към брега - това само ще отчая бедстващия и ще ще го остави без сили.

Мъртвото течение не е широко - подводната река е максимум 10-15 метра ширина, най-много 20. Така че ако се преплува едно разстояние от тридесетина метра, паралелно на брега, гарантирано човек ще се измъкне от течението. „Когато стъпим на по-плитко място, можем евентуално да опитаме да излезем", съветва варненският спасител.

Мъртвото вълнение е перпендикулярно на брега и е в резултат от процеси, които текат под повърхността. Но то може да бъде различено и от сушата - мъртвата вълна изглежда външно като перпендикулярна на брега ивица, заобиколена от двете страни с пяна и вълни.





В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки