Добра новина за българските учители: Одобрени са 80 млн. лв. допълнителни средства за увеличение на заплатите им


Добра новина за българските учители: Одобрени са 80 млн. лв. допълнителни средства за увеличение на заплатите им
09 Август 2017, Сряда


Увеличението е с 15 процента и влиза в сила още от 1 септември този година

Автор: Силвия Горанова

Министерският съвет одобри допълнителни средства в размер на 79 942 068 лв. за увеличение на учителските заплати с 15%, считано от 1 септември 2017 г.

Един от стратегическите приоритети на правителството е увеличението на инвестициите в образованието. Водеща задача е системата на предучилищното и училищното образование да бъде осигурена с мотивирани и квалифицирани педагогически специалисти.

За изпълнението на тази цел е необходимо поетапно повишаване на възнагражденията на педагозите, като до края на четиригодишния мандат на управление заплатите трябва да бъдат удвоени.

С друго решение бяха одобрени промени в модул „Оптимизиране на вътрешната структура на училищата, детските градини, ученическите общежития и регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование“ на Национална програма „Оптимизация на училищната мрежа”.

С тях се актуализират граничните стойности на разходите, извършени от съответната институция, при които се възстановява пълният размер на обезщетенията.

Промяната е в съответствие с увеличението на минималната работна заплата за страната и на началните работни заплати на педагогическите специалисти в системата на предучилищното и училищното образование.


В категории: Новини , Образование

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки