Валери Симеонов: Натура 2000 е създадена с благородна цел, но зелени НПО-та са я превърнали в доходоносен бизнес


Валери Симеонов: Натура 2000 е създадена с благородна цел, но зелени НПО-та са я превърнали в доходоносен бизнес
09 Август 2017, Сряда


Вицепремиерът заяви, че няма да гласува отдаването на Северния бургаски плаж на концесия, защото процедурата е опорочена и ще се отдаде на група, близка до т.нар. Маргини

Автор: Силвия Горанова

В много случаи държавните институции се борят срещу други държавни институции. Това посочи вицепремиерът Валери Симеонов пред БНТ тази сутрин. Той даде за пример случаи по морето, където Националната агенция по приходите издава актове за нарушения на заведения по Черноморието, но административният съд ги отменя.

Въпреки това той похвали ангажираността на над 20 институции, които работят по откриването на нарушения по Черноморието.

Колкото до случая със защитените зони около Калиакра, вицепремиерът заяви, че държавата е в безизходица. Той сравни казуса с кошмар – първо, защото „спасение няма“ и второ, защото след него ще се появят и други подобни точки на напрежение - около Балчик, Рила, Банско, Пирин и Странджа.

Опитваме се да защитим всички интереси, но е невъзможно, каза Валери Симеонов.

Той информира, че стопаните, чиито земи попаднат в границите на Натура 2000, ще бъдат компенсирани по някакъв начин от държавата. И допълни, че по-малко от 1/3 от земите край Калиакра са частни.

Вицепремиерът подчерта, че решението на Европейския съд е окончателно и държавата или трябва да се съобрази, или да плати големи глоби.

Протестиращите бяха провокирани от липсата на информация. 1/3 от териториите са частни, но държавата трябва да обезщети собствениците по някакъв начин. Във всеки случай масовите протести не бяха обосновани, защото бяха прибързани. Оправдавам министър Димов, защото той бяга пред вятъра. Вече сме осъдени и може да ни наложат сериозни санкции. И след две години да приемем заповедта, решението на съда си остава“, уточни вицепремиерът.

Валери Симеонов отбеляза, че промени по границите на НАТУРА 2000 не могат да се правят, но въпросът е как те са определени. Според него в казуса са замесени икономически интереси, представлявани от природозащитни организации, а не мнение на специалисти.

Той подчерта, че макар през 2007 г. да са определени граници на защитената територия, още същата година те са нарушени, което е предизвикало и реакция от Европейската комисия.

Зелените организации са започнали начинанието от благородни идеи, но в последствие са се превърнали в доходоносен проект за десетилетия напред, смята той.

Валери Симеонов заяви, че няма да гласува отдаването на Северния бургаски плаж на концесия, защото процедурата е опорочена и ще се отдаде на група, близка до т.нар. Маргини.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки