Екозащитници очертавали с флумастер земите на Добруджа по времето на Тройната коалиция


Екозащитници очертавали с флумастер земите на Добруджа по времето на Тройната коалиция
07 Август 2017, Понеделник


Сега същите сили от БСП и ДПС, отговорни за цялата каша, наливат масло в огъня и провокират напрежение в Калиакра, Шабла и Балчик, каза вицепремиерът Валери Симеонов

Автор: Десант

Има такава карта, която очертава районите да забрана за строеж, както и промишлени или каквито и да било други действия. Това е дълга история, започнала още през 2004 г. История, очертана с флумастер – не от БАН, а от природозащитни организации.

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов по повод недоволството на хората от Добруджа срещу наредбата за спиране на строеж и забрана на земеделие в района. 

"Не става дума за големи части от Добруджа, а за тясна ивица по морския бряг. Тя е с различна ширина и в момента по-голямата част от нея са пустеещи земи - хребетът например на Калиакра, няколко ветропарка и едно голф игрище. Реално не става въпрос за големи територии и за ощетяване на голям брой хора. С други думи - реакцията на хората е била провокирана от недобра информираност", заяви Симеонов. 

"Протестите са резултат на два фактора. Първо - липсата на информация. Ние сме вече осъдени преди 18 месеца, България е осъдена и ще плаща санкции. За риболова - естествено, че има манипулации и провокации на политическа основа. Хората са насъскани от опозиционните партии. Защото - кой има интерес от дестабилизиране на държавата? Хората, които се опитват да представляват интересите на другите, не действат чистоплътно. Хората донякъде са манипулирани, донякъде това е въпрос на липса на информация. Хората ще бъдат обезщетени", заяви още вицепремиерът. 

Във видеовръзка представител на протестиращите заяви, че единствено в България екологията и бизнесът не вървят в единна връзка и призова еколозите да помогнат на правителството и местните хора да се справят с трудната ситуация. Той добави, че 1500 рибари заради наредбата остават без поминък. 

"По закон тези "учени" трябваше да разяснят на хората какво се случва. А те дойдоха с готов доклад. Ако това е "науката" в България, тя не се покрива с представата ни за истински учени", допълни друг. 

Валери Симеонов коментира, че в ефира всеки може да казва каквото си иска, но истината е, че хората от Добруджа могат да риболуват.

"1500 човека оставали без поминък! Това изобщо не е вярно! Риболовът е разрешен, забранено е траленето! Което се извършва от кораби и съсипва всякаква флора и фауна по дъното. хората, които имат лодки, продължават да си риболуват колкото си искат!", заяви Валери Симеонов.

"Проблемът идва от прекалената хиперактивност на Зелените. България има 33% защитена територия. Ние от тук нататък ще имаме ядове с останалите територии, където на място конкретно и отговорно трябва да бъдат компенсирани хората. Защото когато те осъдят от ЕС, става страшно. Интересите на държавата срещу група частници", коментира още Симеонов. 

"Защо не попитате Джевдет Чакъров, който е подписал документите? Не раздавайте квалификации - това законно, това незаконно. Факт е, че ударът от масовото обществено недоволство се поема отнас. Това са проблеми, които са трупани от десетилетия. Същото е и в Асеновград. Вчера бях изправен едва ли не на другарски съд да отговарям за всякакви натрупани въпроси. А те кога се изсипват? - Когато управляващите или властта се изправят срещу хората и говорят", заяви още вицепремиерът. 

На въпрос как ще коментира случая с вече бившия местен лидер на НДСВ Анелия Велева, която бе обвинена в трафик на бежанци, той заяви: "Не ми е сега проблемът да коментирам Велева. Чест й прави, че напусна партията. Не я защитавам, нито я обвинявам. Нека не правим индийски сериал в случая. Аз съм привърженик на спазването на закона. Така е било и така ще бъде".


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки