Тази вечер наблюдаваме частично лунно затъмнение


Тази вечер наблюдаваме частично лунно затъмнение
07 Август 2017, Понеделник


Явлението ще бъде видимо от България веднага след изгрева на Луната в 20,20 ч.

Автор: Силвия Горанова

Частичното лунно затъмнение ще бъде видимо от България тази вечер. Това съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) пред агенция „Фокус“. 

Явлението може да бъде наблюдавано в нощта на 7 срещу 8 август от по-голямата част от Европа, Азия, Африка, Австралия и части от Антарктика. То ще бъде видимо от България веднага след изгрева на Луната в 20,29 ч., но отначало ще се наблюдава трудно – много ниско над източния хоризонт, във все още дневното небе.

На тази дата Слънцето ще залезе в 20,39 ч., т. е., малко след изгрева на частично затъмнената Луна. Земната сянка ще настъпва в южната (видимо долната) част на лунния диск.

Максималната фаза на явлението ще бъде в 21,20 ч. българско официално време, когато ще бъде затъмнена близо една четвърт от Луната по диаметър. За наблюдател от София, например, тогава Луната ще бъде на височина едва 7° 23′ над югоизточния хоризонт, поради което желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток.

Краят на затъмнението от земната сянка ще настъпи в 22,18 ч., а до 23,51 ч. Луната ще излиза от земната полусянка.


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки