Вижте какво си казаха Валери Симеонов и протестиращите в Асеновград


Вижте какво си казаха Валери Симеонов и протестиращите в Асеновград
Снимка: бТВ
06 Август 2017, Неделя


Към момента протестът включва около 30 души, които са блокирали пътя към Смолян, заметнати с трикольори

Автор: Силвия Горанова

Само четири лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега. Това заяви пред журналисти в Асеновград вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос дали върви пререгистрирането на незаконно пребиваващи в махалата, съобщава агенция „Фокус“.

Симеонов поясни, че новорегистрираните са жени. По думите му общо 181 са новорегистрираните в Асеновград с четирите случая в циганската махала. Той  изтъкна, че е дошъл абсолютно подготвен, за да се срещне с протестиращите и да ги попита какво от поетите ангажименти не е изпълнено и какви още са притесненията им.

По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават дори помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил от 10 хил. живеещи в циганската махала „Лозница“, одобрени за помощи са само 463.

Той поясни, че всяко лице получава помощи срещу нотариален акт. „Дошъл съм да кажа на хората да нямат такива притеснения“, каза тойв.

Валери Симеонов каза още, че е дошъл да се срещне с хората, тъй като на миналия протест е имало плакати, насочени към него: „Вие обещахте“.

„Всичко, което съм обещал, е изпълнено“, каза Симеонов и добави, че в циганската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента. Това бе и едно от основните искания на протестиращите.

Симеонов коментира, че върви описване и премахване на незаконни постройки и уточни, че до момента са премахнати 16 и са подготвени документите за още 17. По думите му процесът изисква много време.

Той добави, че върви и проверка на живеещите по постоянен адрес, като до преди 10 дена са били установени 800 човека, които пребивават без адресна регистрация.

Вицепремиерът обърна внимание, че е осигурена и охрана за тренировките на децата от отбора по кану-каяк и със заповед е прекратено къпането в язовир „40-те извора“.

„Подготвя се изграждането на полицейски участък в циганската махала, като до 20 дни той трябва да заработи“, каза още Валери Симеонов и допълни, че процесите на описване и установяване на незаконно пребиваващите продължават. По думите му те се правят от експертни комисии.

Малко след 20,00 часа протестиращите в Асеновград блокираха и обходния маршрут до Смолян. Те са насядали на пътното платно. Колони от автомобили са се образували и в двете посоки на движение и изчакват търпеливо движението да бъде пуснато. Гражданите са се наметнали с български флагове.

Към момента в протеста участват около 30 души.


В категории: Новини , Политика , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки