Борисов за „Комплекс Калиакра“: Във вторник започваме отначало


Борисов за „Комплекс Калиакра“: Във вторник започваме отначало
06 Август 2017, Неделя


Премиерът предложи ново обсъждане в Министерски съвет, но този път и с участието на екоорганизациите. Търсим решение, което да не увреди ничии интереси, каза той по време на срещата с кметовете от крайморска Добруджа

Автор: Десант

В преговори между различните страни в казуса около „Комплекс Калиакра“ може да се намери решение, което да защити интересите и на данъкоплатците, и на собственици на имоти, попадащи в забранителното решение по „Натура 2000“ на Съда на Европейския съюз.

Това посочи министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с кметовете на общините от района на крайморска Добруджа и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията.

„Ние сме осъдени, не става въпрос сега да приемаме нещо. Ние сме осъдени и след като сме осъдени, а процесът е започнал в далечната 2006, да търсим кой е подписал през времето е безсмислено. Сега сме изправени пред тази хипотеза. Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме“, каза Борисов.

Той уточни, че целта на срещата е да се намери решение, което да не увреди ничии интереси – и тези на собствениците на имоти, и тези на данъкоплатците.

Премиерът предложи във вторник в 11,00 ч. в Министерския съвет да се проведе ново обсъждане, но този път и с участието на екоорганизациите.

„НПО-тата са такива, каквито са. За хубаво или за лошо, гласът им се чува силно в Брюксел, дори повече отколкото на правителствата“, смята министър-председателят.

Той призова протестиращите да не правят екоорганизациите свои врагове, защото тяхната помощ е много нужна, а на масата на преговорите да се потърси съчетаване на различните интереси.

Във вторник започваме отначало… Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Нека се изслушаме. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем, да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът… Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци. С цялото ми уважение към всички, българската земя е на българския народ“, посочи министър-председателят.

Той допълни, че ще продължи да се търси съдействие от Европейската комисия и ще бъде отправена покана към комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела да посети района, за да види на място цялата ситуация и да се увери, че „ние по никакъв начин не сме съсипали природата“.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки