България с условие за името на югозападната ни съседка


България с условие за името на югозападната ни съседка
05 Август 2017, Събота


Единственото, което имаме като желание, е решението на въпроса с името на Македония да не се свързва със северни географски понятия, казва външният министър Екатерина Захариева


Единственото, което България има като желание, е решението на въпроса с името на Македония да не се свързва със северни географски понятия, заяви Екатерина Захариева. Българският външен министър обясни това искане с факта, че така или иначе в България също има Пиринска Македония.

"Мисля, че има доброжелателност от всички правителства", подчерта Екатерина Захариева.

Няма да приемем никакъв вариант за името на Македония, който да съдържа думата "север", тъй като подобно решение би предявило териториални претенции към югозападната част на нашата страната, допълни тя.

Захариева подчертава, че Македония и спорещата с нея за името ѝ Гърция са две „автономни държави", но дава да се разбере, че е разговаряла с Атина за решенията, които би приела. Въпросът, на който министърът отговаря с този коментар, е дали договорът отваря вратата за „по-гъвкави решения" и в спора за името с Гърция.

"Не бихме се съгласили с решение, което е свързано със "Северна република", „Горна", защото това за нас е Пиринска Македония. Но със сигурност това за нас е разговор между две автономни държави. Със сигурност обаче, за нас има значение решението на името да не е свързано с части от България", казва Захариева.


В категории: Политика , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки