Закъсняло възмездие: Обвиниха скандалния следовател Иван Христов, правил се на гангстер в "Слънчев бряг"


Закъсняло възмездие: Обвиниха скандалния следовател Иван Христов, правил се на гангстер в "Слънчев бряг"
Иван Христов
04 Август 2017, Петък


Освен че съвместява държавната работа с частен бизнес като собственик на бар, Христов е известен в Несебър и като „следователя на Митьо Очите“. Обвинението срещу него е затова, че участвал в грабеж и побой над немски турист, след което принудил разследващите полицаи да напишат лъжливи показания


Специализираното звено при Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Иван Христов - следовател в Следствен отдел при Окръжна прокуратура в Бургас – ТСО гр. Несебър, по две обвинения за упражнена принуда от негова страна спрямо двама полицейски служители от РУ „Полиция” – Несебър при Областна дирекция на МВР – Бургас, група „Охрана на обществения ред” към сектор „Охранителна полиция“.

Иван Христов е дългогодишен следовател в Следствен отдел при Окръжна прокуратура Бургас – ТСО гр. Несебър и по този повод бил служебно познат на служителите на полицията в Несебър.

Той често споменавал пред полицейските служители, че в правомощията му е да води разследвания по подадени сигнали срещу тях и по негова преценка „може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите“, се казва в обвинението.

Христов е известен и като пряко ангажиран с дейността на заведението „Вира Тики Бар“ в курортния комплекс „Слънчев бряг“, уточняват от прокуратурата, въпреки че този факт е известен на всички в морския курорт. 

Заведението е собственост на съпругата му, но реално с дейността му се занимава именно Христов.

Около полунощ на 6 юни 2016 г. „Вира Тики Бар“ бил посетен от немски турист, който имал лични отношения с диджея. При проведения между двамата разговор, възникнал спор и немският гражданин си тръгнал малко след полунощ като заявил, че ще уведоми полицията.

На няколко метра по алеята пред бара го настигнал лично следовател Христов и го напръскал със спрей, след което няколко човека го нападали, нанесли му множество удари и му отнели лични вещи. След това се оттеглили към вътрешността на заведението.

Случайни минувачи станали свидетели на инцидента и веднага подали сигнал на телефона за спешно реагиране 112 за нанесен побой в следствие, на който пострадалият е оставен в безпомощно състояние на крайбрежната алея.

На подадения сигнал се отзовал полицейски екип на РУП МВР – Несебър, в състав от двама полицейски служители.

Те установили свидетелите на инцидента и снели обяснения от тях, като възприели обстановката като налагаща незабавни процесуално-следствени действия по реда на чл. 212 ал.2 от НПК.

Още при пристигането им на местопроизшествието ги чакал Христов, когото те познавали като влиятелен следовател от Следствената служба.

През цялото време, докато полицейските служители изяснявали обстановката, той се намесвал в работата им, давал указания какво да запишат в докладната записка, изложил своята версия за събитията и дискредитирал свидетелите - очевидци, като твърдял, че са в нетрезво състояние. След това настоял да не се отразява присъствието му на местопроизшествието.

Съобразявайки служебното положение, вербалния натиск и пряката му намеса в хода на извършваната от тях проверка, а също и възможностите на Иван Христов като следовател да им навреди, като засегне тяхната професионална реализация, вместо да изпълнят служебните си задължения като докладват за извършено престъпление от общ характер, за да пристигне на място разследващ полицай и започне досъдебно производство, полицаите приключили проверката с докладна записка, в която изложили бегло констатираното и то без да опишат основното – присъствието на Иван Христов, неговите обяснения и активна намеса в действията им.

Съзнавайки противоправността на действията на обвиняемия и факта, че отразеното в изготвената от тях докладна записка не отговаря на обективната истина и вътрешното им убеждение, полицейските служители устно уведомили своите преки ръководители за събитията.

В резултат на това незабавно било образувано досъдебно производство по случая. Ако бъде признат за виновен по така повдигнатите му две обвинения Христов може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.

Към настоящия момент спрямо Христов е взета мярка за неотклонение „подписка“.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки