Скандал: Шефката на Столичната здравноосигурителна каса обвинена в злоупотреба с власт


04 Август 2017, Петък


Ако престъпленията, извършени от Биляна Пенева - Стоянова, се потвърдят от съда, я заплашва наказание до 6 години затвор

Автор: Силвия Горанова

Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняема Биляна Пенева-Стоянова – директор  на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) за три случая, в които е упражнила принуда спрямо служители на Здравноосигурителната каса.

Тя е обвинена за това, че на 15 май миналата година, като директор на СЗОК е принудила свой служител да завиши или отнеме броя на точките на определени индикатори и по този начин да се завиши бройката на леглата на лечебното заведение.

Като е злоупотребила с властта си Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала точките по съответните индикатори и е казала, че така трябва да се изготви протокола и не му е дала възможност да отрази в него резултатите от извършена преди това от него проверка, отразяващи действителното положение в Университетска МБАЛ „СОФИЯМЕД“ ООД, съобщават от специализираното звено.

На 19 октомври 2016 г. пък е принудила друг свой служител по повод изпълнение на службата да извърши нещо противно на волята му. Вместо отразеното от служителя в резултат на извършена от него проверка, че в МБАЛ „Сердика“ ЕООД има увеличени хоспитализации на 7 човека, злоупотребявайки с властта си Стоянова му е заповядала да състави нов протокол със същия номер, но с друга дата, в който да отрази неверни обстоятелства – че в болницата само 2 човека са надвишили бройката от 12 хоспитализации.

Съгласно алгоритъма на КП№ 298, НЗОК заплащат само 12 хоспитализации.
Стоянова е изтъкнала обстоятелството, че няма как от лечебното заведение да знаят за превишените хоспитализации, игнорирайки факта, че всеки пациент има досие и не е дала възможност на служителя да отрази в протокола от проверката действителното положение в МБАЛ „Сердика“ ЕООД.

На 7 юни тази година, Стоянова е принудила друг свой служител за следното. Вместо отразеното от него след извършена проверка, че в „Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс“ ЕАД-филиал Банкя са нарушени условията и реда за оказване на болнична помощ, да състави нов протокол със същия номер и дата, в който да отрази неверни обстоятелства, а именно, че резервационната система е същата като лист на чакащи.

Стоянова е заповядала на служителя да изготви нов протокол, като лично е диктувала съдържанието му и, използвайки неговата професионална неопитност, е казала, че така трябва да се изготви протокола и не е му дала възможност да отрази в документа действителното положение в „Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс“ ЕАД-филиал Банкя.

За всяко едно от престъпленията е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. Спрямо обвиняемата е взета мярка за неотклонение „Подписка“, уточняват от СЗ „Антикорупция“.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки