Свидетели на огнения ад край Изворище: Пожарникарите изгубиха ценно време, липсваше организация


Свидетели на огнения ад край Изворище: Пожарникарите изгубиха ценно време, липсваше организация
Снимки: Автора
03 Август 2017, Четвъртък


Какви са истинските причини за огнения ад във вилната зона край бургаското село Изворище, все още никой не се наема да каже. Денонощие след драматичните събития обаче започнаха да изплуват факти, които хвърлят различна светлина върху развитието на инцидента

Автор: Севдалина Пенева

24 часа след огнения ад във вилната зона край бургаското село Изворище, може да се каже, че пожарът е ограничен, но все още има места, където тлее или се възпламенява отново.

Малко след 10,00 часа сутринта днес екип на Десант засече противопожарен автомобил, изпратен по сигнал в местността „Каптажа“, където има най-много пострадали имоти. Беше пламнала отново оранжерия край пътя.



Равносметката след огненото бедствие е тъжна. Над 40 изгорели сгради, загинали животни, засегнати над 700 декара горски насаждения, десетки декари стърнища и ниви. Районът от двете страни на пътя от село Банево до Изворище представлява страшна гледка. Останали са само камъни и пепелища.



В потушаването на огъня през последното денонощие са участвали общо 9 противопожарни екипа, на помощ са били изпратени и няколко водоноски.

На места обаче хората са се справили сами с огнената стихия. Те твърдят, че първоначално е пристигнала една кола да гаси, но водата много бързо й свършила, та се наложило пожарникарите да ходят чак до Банево да напълнят резервоара.

От полицията не отричат този факт. Официалната версия е, че никой нямал представа в каква степен се е разгорил пожара, но после на място пристигнали още 4 коли, а след 20,00 часа в района вече била струпана цялата налична техника на пожарните в Бургас, Айтос и Поморие.

Дотогава обаче десетки постройки във вилната зона - в местностите „Каптажа“ край Изворище и „Острицата“ край Банево са били изпепелени.



Някои от хората са отказали да се подчинят на полицейската заповед да напуснат района на пожарищата и са останали сами да спасяват имотите си. Един от тях е Марин Маринов.


Марин Маринов останал в къщата си въпреки полицейската заповед да напусне района

„Вчера около 12,00 часа седнахме да обядваме с жената, усетихме, че мирише. Тогава видяхме и огъня, който поглъщаше надолу всичко по пътя си. Обадих се на съседа Стоян, който има оранжерии за цветя, но докато дойде синът му, всичко беше изпепелено.

Моето място няма грам суха тревичка, няма как да се хване огъня, няма откъде да дойде. А наоколо, както виждате, всичко е изоставено. Огънят се храни с тревите.

Отделно опънахме маркучите в моя двор и в този на съседката и поливахме, за да спрем пламъците. Сами гасихме. Никой не дойде. Видях по едно време по високото 5 пожарни коли, но те след пожара вървяха, не преди него.

После хората горе казаха, че първата кола пък нямала достатъчно вода, ходила допълнително да пълни резервоара от Изворище, но налягането било ниско, затова се наложило чак до Банево да отидат.

Дойдоха по едно време полицаи, казаха ми, пали колата и изчезвай. Отговорих, че няма да мръдна никъде. И на съседката синът също отказа да напусне района. Ако не бяхме останали да поливаме с маркучите, сигурно и нашите къщи нямаше сега да ги има. Пак ви казвам, тук пожарна кола така и не дойде. Помагахме си хората тук взаимно.

Пожарът дойде отгоре, където са многото изгорели вили, не от стърнищата. Но как е тръгнал, откъде, защо – никой от нас не знае. Чух версията за бурканите компот, може и така да е. Не знам“, разказва Маринов.

Че точно в тази част на вилната зона, в близост до пътя, който я обикаля, не е имало противопожарна кола, потвърждават и две момчета – Станислав и Христо Стойкови.


Станислав Стойков (вляво) най-много страда за това, че не е успял да спаси живота на едно от кучетата си. До него е Христо Стойков

Станислав и баща му Стоян са едни от най-пострадалите в района. Огънят е изпепелил цялото им стопанство, оранжерия с рози и лилиуми за около 10 000 лева, трактор, купен преди години за 40 000 лева. Загинало е едно от кучетата им пазачи.

Полицаите не пуснали Станислав, спрели го още на пътя след съседното село Банево, затова той намерил обходен маршрут през Миролюбово.

„Затова се забавих, ако бях дошъл навреме, щях да спася кучето. Другите две успях да отвържа, беше страшно, тук всичко беше в пламъци, но сърце не ми даваше да гледам как животинките умират. Докато стигна до третото, колибата му беше пламнала, не можах дори да пипна веригата, а и то беше вече мъртво, нищо повече не можех да направя“, разказва Станислав Стойков пред останките от оранжерията, докато пожарникари гасят лумналия отново огън в двора.

Момчетата се чудят кой ги е извикал днес да гасят. Вчера, докато звъняхме за пожарна, никой не дойде, сами си гасихме през цялото време, днес, без да ги викаме, са тук, казва Христо.

Гергина Антонова пък била сама с 9-годишното си внуче в къщата, когато пламъците ги заобиколили отвсякъде. Детето се уплашило много и изпаднало в шок, снощи до полунощ били в болницата.


Гергина Антонова твърди, че това е най-големият пожар в зоната поне от 20-тина години, откакто тя живее там

Когато видяла, че нещата стават много сериозни, жената хванала момчето за ръка и хукнали през нивите към спирката.

„Синът ми го спрели на изхода на Банево и него, той се развикал, че детето му и майка му са в пожара, но не го пуснали да мине. Накрая заобиколил и той през Миролюбово. Докато дойде обаче до къщата, ние сме били стигнали вече до спирката. Там един полицай ни пресрещна, даде ни да пием вода и ни каза да бягаме бързо надолу по пътя, защото имало опасност огънят да стигне до шосето“, спомня си за изживяния ужас Гергина.

Жената живее целогодишно в зоната, толкова голям пожар не помни да е имало. Преди година, докато бил още жив мъжът й, имало запалвания, но хората сами се справили с гасенето. Сега обаче силният вятър разпратил искри в различни посоки, затова имало и няколко огнища, а и стихията много бързо се предвижвала.

Все още основна версия за причините за огнения ад е казан на открито за варене на компоти. Хората обаче обвиняват пожарникарите, че не са реагирали адекватно, като са изпратили първоначално само една кола. А в последствие пък силите са били неправилно разпределени и не са се справили с предотвратяването на бедствието.

От полицията пък напомнят на собствениците на вили в района, че и те имат отговорност по опазването на имотите си. Като посочват, че една от причините за бързото разрастване на пламъците е не само силният северен вятър, но и сухата трева около и в дворовете. И напомнят за повече бдителност от страна на гражданите в горещите августовски дни.



От Главна дирекция "Безопасност и защита на населението" предупреждават, че опасността от пожари през следващото денонощие остава висока. Само за последните 24 часа в страната са ликвидирани 153 пожара, 85% от които в сухи треви, храсти и стърнища.




В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки