България издигна кандидатурата си за седалище на Европейската агенция по лекарствата


България издигна кандидатурата си за седалище на Европейската агенция по лекарствата
31 Юли 2017, Понеделник


Това може да осигури голям брой много добре платени работни места, развитие на инфраструктурата и на местния бизнес

Автор: Десант

Министерският съвет взе решение за издигане на кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Тя бе подадена днес съгласно утвърдените в Европейския съюз стандарти.

До 30 септември Европейската комисия ще извърши преглед на внесените кандидатури. Решението за релокация на ЕАЛ трябва да бъде взето през ноември.

Централата на ЕАЛ в момента е в Лондон. Тя следва да бъде преместена в резултат от процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС.

Това съобщиха от правителствения пресцентър. В същото време на своята страница във "Фейсбук" българският евродепутат Ангел Джамбазки уточни, че предложението да поискаме седалище на европейска агенция в България е негово. Той го е направил първоначално на служебния премиер Огнян Герджиков, а в последствие то е станало част от програмата за съвместно управление на сегашното правителство.

"Само България, Кипър и Хърватска нямат седалище на европейска агенция. Кипър – защото турците блокират въздушното им пространство, а Хърватска - защото е член на ЕС от скоро. Европейските агенции са нещо като квази - "министерства" на ЕК по различните ресори.

Седалищата на агенциите осигуряват голям брой много добре платени работни места, осигуряват развитие на инфраструктурата и на местния бизнес. Покрай седалищата идват представителства на заинтересования бизнес от цяла Европа, което ще рече - още заетост и работа за местната икономика.

Но далеч по-важната последица от наличието на седалище на агенция на дадена територия е възможността да се формират и управляват политически процеси в сферата на регулацията, с цел защита на някакви национални интереси или бизнес в рамките на ЕС" - изтъква още Ангел Джамбазки.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки