НИМ дари икона на командира на Военноморска база „Атия”


НИМ дари икона на командира на Военноморска база „Атия”
31 Юли 2017, Понеделник


Поводът е 1300-ата годишнина от победата на българския цар Тервел над арабския халифат

Автор: Силвия Горанова

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров подари на флотилен адмирал Мален Чубенков – командир на Военноморската база Бургас, икона за църквата, която военните изградиха на терена на Военноморска база „Атия”,станала  база  и на НАТО.

Дарението е по случай 1300-ата годишнина от победата на българския цар Тервел над арабския халифат, тръгнал да завладява Европа и стоварил 200 хиляди войника в околностите на Константинопол като преграда пред Християнска Европа.

Кан Тервел е бил обаче християнин и въпреки лошото отношение с Византия изпратил стохилядна българска армия, която за година успяла да избие 195 хиляди араби. Останалите пет хиляди избягали в Близкия изток.

Победата на кан Тервел имала дълбок отзвук в цяла Европа. За него били написани десетки драми, книги, поетични сборници. След смъртта му той бил обявен за светец и от Западната, и от Източната църква.

През този период култът към Св. цар Тервел бавно заглъхвал, както и към Св. цар Борис. Благодарение на Ватикана и на кардинал Цезар Бароний с неговата  църковна история, направила отново известен кан Тервел, той се появил на стенописите в Боянската църква и в най-големите манастири – Троянския, Рилския и т.н. Неизвестно защо след Освобождението култът към Тервел отново затихнал.

Проф. д-р Божидар Димитров се е заел да възстанови култа, като дарява икони на Св. кан Тервел главно на църкви в Южното Черноморие. Малко хора знаят, че Южното Черноморие е дарено на България от Византийския император Истиниян II. Територия, спечелена без бой, съгласно средновековното право, се смята за патримониум (бащиния).




В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки