Наз 3000 наши сънародници ще се съберат край гроба на кан Кубрат


Наз 3000 наши сънародници ще се съберат край гроба на кан Кубрат
31 Юли 2017, Понеделник


50 общини и трима наши шампиони подкрепят грандиозната среща на българите по света

Автор: Десант

На 16 и 17 септември 2017 г. в Малая Перешчепина ще се състои грандиозна среща на българите по света, като в общобългарската кампания "Към завета - Кубрат 2017" се очаква да се присъединят над 3000 наши сънародници.

Международният организационен комитет започна дарителска кампания за набиране на средства както за подготовката на събора, така и за изграждане на мемориал на Кубрат край Малая Перешчепина. През 2001 г. на мястото, където е открита гробницата, български общности в Украйна издигат стена с надпис, по-късно е направена и каменна алея до там.


Проектът за новия мемориал

Проектът за мемориала предвижда изграждането на арка със знак като пръстена на българския държавник, а в началото на алеята - паметник на Кубрат и неговите пет сина.

Подготовката за общобългарския събор и изграждането на мемориала  получи пълна подкрепа от украинските власти в Полтавска област, Новосанжарски район и село Малая Перешчепина. Дарителската кампания е подкрепена и от над 50 български общини.

Инициативата се подкрепи от Държавната агенция за българите в чужбина. Преди време дарение за изграждането на  мемориала на Кубрат и синовете му направиха трима наши шампиони - братя Пулеви и гросмайстор Веселин Топалов.

Всеки българин по света може да се включи в инициативата за изграждане на Мемориал, като дари средства по сметка - IBAN BG60UBBS80021098341818, BIC:UBBSBGSF.

Изпълнителниятн директор на асоциацията на председателите на общински съвети в Република България Делян Дамяновски коментира по повод запитванията в социалните мрежи дали пътуването до Украина не е опасно, че напрежението в Донбас е много далече от Полтава. И в Киев, и в Полтава са напълно спокойни места.


В категории: Новини , Нашенци зад граница

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
22.07.2018 12:20:12
0
0
Византийците писали за Велика България на княз Кубрат.Тя обхващала земите в Украйна със столици Фанагория и Полтава-Куртгород на изток до р.Волга и Кама,на запад до Цяла Белорусия с Карпатите на север Дунава до Железни врати на запад.Украинци правиха филм-Заповит Кубрата,кадето показаха със снимки-чернокоси -украинци-потомци на древните българи-персийци.Донските казаци са потомци на скити,алани,славяни и българи на Бат Боян.Българи от днешна Дунавска България ще ходат на гроба на славният княз Кубрат.
1
Генади Савов
21.07.2018 19:31:57
0
0
Потомци на княз Кубратовите българи има в Украйна и Белорусия и по р.Дон.Певицата Елена Красуля от гр.Краматорск...е българка по физически тип.Певицата Ксения Лапицкая от Белорусия е българка и куманка-скитка по външен вид.В ансамбъла-песни и пляски-донских казаков по Квасав доста певци имат български физически тип.От 632 до 668 години тази земя и държава е била България.ОтМинск до Киев с този град и р.Дон до р.Волга и Кабардино-Балкария в Кавказ и по р.Днепър и Днестър живяли българи и скити.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки