Майстори от пет страни ще коват в Орешак желязото, докато е горещо


Майстори от пет страни ще коват в Орешак желязото, докато е горещо
30 Юли 2017, Неделя


В двора на Националното изложение там ще бъде открит пъвият международен пленер на древния занаят

Автор: Десант

Никой не знае със сигурност откога датира древният занаят с изковаване от желязо на различни предмети за бита и интериора. Факт е обаче, че и до днес майсторите продължават да развиват традициите на художествена обработка на метал.

България една от страните с дългогодишни традиции в това приложно изкуство. Тази година предстои откриването за първи път Международен пленер по ковано желязо.

Негов домакин ще е Орешак. В ковашката надпревара там ще се включат майстори от пет страни – Англия, Шотландия, Холандия, Украйна и България. Началото на форума ще бъде дадено на 7 август, понеделник, в двора на Националното изложение, където точно в 20 ч. ще бъдат запалени огнищата на участниците и участници и зрители ще се насладят на спектакъла „От пламък слънце“ в изпълнение на момчетата и момичетата от софийския спортен клуб по огнени изкуства „Дивинитас“.

В продължение на 5 дни участниците в пленера ще демонстрират своите умения пред публиката, а в събота, 12 август, ще се състои награждаването на призьорите и закриване на събитието.

Понятиего „коване“ включва в себе си както изработката на предмета, така и довършителни работи на готовите изделия – насичане на фигурата, пълнеж на релефа и т. н. Всичките тези действия се извършват единствено с горещ метал, което коренно се отличава от някои други занаяти като например ключарството, при които се извършва студена обработка на метала.

Условно художествената обработка на метал може да се раздели на три вида – механично изграждане, ръчно коване и щамповане.

Художественото коване е самостоятелна посока на развитие на ковашките умения, а за получаване на някои елементи (гладки крака, ковани окончания, резба и други) днес се използват машини за коване. Но в крайна сметка качеството на изработката зависи от майстора, както и при художниците – рисуват с едни и същи бои, но картините на всички са различни.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки