Патриарх Неофит прие монасите от Света гора, донесли у нас мощите на св. Панталеймон


Патриарх Неофит прие монасите от Света гора, донесли у нас мощите на св. Панталеймон
Снимка: Българска патриаршия
29 Юли 2017, Събота


Дарената икона на светеца лечител ще пътува по други български градове за поклонение от вярващия народ

Автор: Десант

Делегацията от Света гора, Атон, която донесе в страната ни мощите на св. Пантелеймон, се срещна вчера с патриарх Неофит, който окачестви идването на светините у нас като „още един знак за хилядолетното единство на светото Православие, за любовта и доверието между нашите православни църкви и народи.”

По време на срещата състояла се в Патриаршеския дом бе споделено, че самия факт на необичайно краткия срок в който бе осъществена формалната процедура по даването позволение за напускане пределите на Света Гора на светите мощи, изискваща в отговор на отправената молба от Патриарх Неофит не само решение на Манастирския събор, но и решение на Двойния Кинотис на Света Гора и благословение на Светейшия патриарх Вартоломей, е истинско чудо и ясен знак, че светеца е искал да благослови чрез светите си мощи и иконата си българската земя, коментират от Светия синод.

Като благодари за дарената на БПЦ икона на светеца, патриарх Неофит каза, че както чудотворната Светогорска икона „Достойно ест”, дарена на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, напуска пределите на храма и пътува по други български градове за поклонение от вярващия народ, така и дарената сега на малкия софийски храм „Св. Пантелеймон” икона на светеца лечител - копие на на чудотворната икона в манастира „Ксенофонт”, може да разнася своето благословение по пределите на страната.

От Светия синод уточняват, че донесените от Атон светини от днес до 31 юли ще бъдат изложени на поклонение в митрополитския храм "Св. Неделя”.

На 31 юли в 10 ч. мощите ще бъдат посрещнати в Руския храм-подворие "Св. Николай” в София, а на 1 август светините ще отпътуват за Враца, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува обратно към Света гора.

При преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение от вярващите в Сандански. Това ще стане от вечерта на 2 август до сутрешните часове на следващия ден.
В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки