Задължиха "Юлен" да направи ремонт на моста над река Бъндерица


Задължиха "Юлен" да направи ремонт на моста над река Бъндерица
Снимка: МОСВ
29 Юли 2017, Събота


Концесионерът трябва да обезопаси и някои ски писти в Пирин, вижте кои


Експерти от междуведомствена работна група с представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, Дирекция „Национален парк „Пирин“ и Басейнова  дирекция „Западнобеломорски  район“ са дали предписания на концесионера „Юлен“ АД да извърши ремонт на моста над река Бъндерица и да обезопаси някои ски писти в Пирин, съобщиха от МОСВ.

Мостът е на река Бъндерица беше засегнат през есента на миналата година в резултат на обилните валежи. Нужно е да се направи подмяна на съществуваща скара от дървени трупи на моста, повдигане на мостовата конструкция чрез надграждане на съществуващите устои и укрепване на речното корито.

Комисия за определяне вида на ски пистите, която извършва и проверки за тяхната безопасност към Министерство на туризма е дала препоръки още на 18 май 2016 г. за обезопасяването на опасни участъци от две писти – „Чалин валог-2“ и „Балканиада“, в ски зоната с център Банско.

Междуведомствената работна група констатира, че трябва да бъде извършено насипване и подравняване на опасен терен на ски пистата „Чалин валог 2“, тъй като на мястото има рязка промяна на наклона, съчетано със силно стеснение и остър завой.

В два участъка на ски пистата „Балканиада“ трябва да се извърши подравняване на терени.  В единия има оръдие за изкуствен сняг. При реализацията на корекциите, оръдието ще остане в обхвата на пистата, което ще създаде реални предпоставки за инциденти.

В тази връзка е предвидено изместване на шахтата на оръдието от сегашното й местоположение на безопасно място в самия край на трасето на писта „Балканиада“.

От МОСВ предупреждават, че стриктно ще следят за изпълнението на дейностите в Национален парк „Пирин“ и ако те не бъдат извършени в определения срок до началото на зимния сезон, концесионерът „Юлен“ АД ще бъде санкциониран.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки