Спасиха един черен и четири бели щъркела, заедно с един чухал


Спасиха един черен и четири бели щъркела, заедно с един чухал
Снимка: РИОСВ-Враца и РИОСВ-Плевен
28 Юли 2017, Петък




Автор: Десант

Сигнал за намерен в безпомощно състояние щъркел, подаден на тел. 112, е предаден на  „зеления“ телефон в РИОСВ – Враца. Птицата е от защитения вид черен щъркел (Cicinia nigra) и е открита в двора на помпена станция, в землището на Старо село, община Мездра, съобщават от екоинспекцията.



Нейните експерти са установили, че младата птицата няма счупвания на крилата или краката, но е в отпаднало състояние. След предприемане на необходимите действия щъркелът е изпратен в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани – Стара Загора“.

По същото време от РИОСВ – Плевен изпратиха за лечение в старозагорския център и във  ветеринарна клиника „Добро хрумване“ в София четири щъркела и един чухал.



Граждани са намерили птиците в безпомощно състояние в населени места на Плевенска област. Екземплярите са млади птици, които в момента се учат да летят, с наранявания на крилата и краката.



Екоинспекторите припомнят, че за защитените видове се забраняват: всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; преследване и обезпокояване, особено през периодите на размножаване, отглеждане на малките, презимуване и миграция; унищожаване или вземане на яйца, включително в случаите, когато те са изоставени; разрушаване, увреждане или преместване на гнезда; увреждане или унищожаване на места за размножаване, почивка и струпване по време на миграция; вземане на намерени мъртви екземпляри; притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри; препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри.

Лице, което е намерило екземпляр от защитен вид в безпомощно състояние,  съгласно Закона за биологичното разнообразие, е длъжно да уведоми за това най-близките Регионална инспекция по околната среда и води или поделение на Изпълнителната агенция по горите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки