Преди 45 години властта налага пълно информационно затъмнение върху жестока катастрофа край Китен


Преди 45 години властта налага пълно информационно затъмнение върху жестока катастрофа край Китен
Снимки: Авторът
28 Юли 2017, Петък


От 10 години насам единствено патриотите от НФСБ почитат паметта на невинните 37 жертви

Автор: Диана Славчева

На 28 юли се навършват 45 години от един трагичен инцидент, който дълги години тъне в забвение. На тази дата през 1972 г. автобус, натоварен с 48 пътници, пътува от Ахтопол за София. Хората се прибират от почивка, часът е малко след 19.

Независимо от късния час, жегата е неописуема. От сгорещения асфалт се е образувала гърбица на моста над река Караагач край Китен, която от 1980 г. официално вече се нарича Китенска река. Съоръжението по онова време не е обезопасено, мантинелата там е поставена няколко години по-късно.

Точно на това място автобусът отскача леко встрани, шофьорът губи контрол и превозното средство се сгромолясва от 5 метра височина в пълноводната и затлачена с кал река. При падането се преобръща. Мъже, жени и деца остават затиснати в зловещия ковчег.


Мястото на катастрофата днес

Жертвите за 37, сред тях има загинали и 14 деца, две от които са на 3 и 4 годинки. Катастрофата отнема живота на цели семейства.

Жестоката трагедия обаче потъва в плътно информационно затъмнение.  Тогавашната комунистическа власт позволява на медиите да отразят „събитието“ с по две-три изречения, със заглавие „Катастрофа край Китен, има жертви“. И толкова.

Историята вади на бял свят преди 10 години покойният днес водещ в телевизия СКАТ Тодор Батилов. Благодарение на него светът научава за героизма на спасителите, които са успели да помогнат на оцелелите и дни наред са вадили от реката труповете на нелепо загиналите.

За десета поредна година членове и симпатизанти на НФСБ, както и представители на телевизия СКАТ и сайта "Десант" почетоха с минута мълчание паметта на невинните жертви на трагичното събитие и хвърлиха венци и цветя в тъмните води на река Караагач.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки