НПО-тата с допълнителни облекчения при регистрацията им в съда


НПО-тата с допълнителни облекчения при регистрацията им в съда
27 Юли 2017, Четвъртък


Министерството на правосъдието търси нови мерки и срещу кражбите на фирми

Автор: Десант

Намаляване на административната тежест при регистрация и пререгистрация на  Юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ), ограничаване на възможността за представяне на неистински документи за промяна на обстоятелства по партидите на търговските дружества и обявяване на съдебни актове във връзка с производствата по стабилизация на търговци, изпаднали в неплатежоспособност.

Тава са само част от промените в Наредба за изменение и допълнение на наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър, която Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане на сайта на ведомството в раздел „Нормативни актове“.

С предложените изменения се доразвиват принципите, залегнали в регистърната реформа, с която регистрацията на ЮЛНЦ се извежда като правоохранителна дейност от съдебната система и се включва в Единния регистрационен център на юридическите лица, изграждан от Агенция по вписванията.

Последните приети изменения на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, предвиждат от 1 януари 2018 г. ЮЛНЦ да могат да подават по интернет заявленията си за вписване, пререгистрация, промяна на управител, адрес и др.

Освен това ЮЛНЦ, които желаят да подават заявленията си на хартия, ще могат да ползват всяка една от 27-те служби по регистрация на Агенция по вписванията в страната, независимо от тяхното седалище.

В същото време отпада задължението да се прави отделна регистрация и в регистър БУЛСТАТ, тъй като между двата регистъра ще бъде създадена автоматичен двустранен обмен на данни.

Наредбата се синхронизира още с последните промени в Търговския закон, целящи ограничаване на кражбите на фирми. Тя урежда на подзаконово ниво задължението за нотариална заверка на подписите на протоколите от общите събрания на съдружниците, договорите за прехвърляне на дружествени дялове и договорите за прехвърляне на търговско предприятие. 

Новите текстове обезпечават преминаването на дейността на Централния регистър на особените залози от Министерството на правосъдието към Агенцията по вписванията и уреждат цялостната електронизация на регистъра на особените залози, с цел предоставяне на електронни услуги.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки