Красимир Каракачанов: България може да се гордее със своите „Специални сили“


Красимир Каракачанов: България може да се гордее със своите „Специални сили“
26 Юли 2017, Сряда


Министърът на отбраната даде много висока оценка на демонстрацията на способности на военнослужещите от бригадата, която се проведе в района на Специализирания учебен център „Црънча“

Автор: Десант

„С толкова добре обучени войници България може да е сигурна и да се гордее. Видях една демонстрация, която беше изпълнена както във времето, когато армията разполагаше с много повече средства“.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, след като наблюдава заключителния етап на учението „INFLEXIBLE COURAGE 17“ за национално сертифициране на 2-ра Тактическа група за Специални операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили“.

Той даде много висока оценка на демонстрацията на способности на военнослужещите от бригадата, която се проведе в района на Специализирания учебен център „Црънча“.

По време на демонстрацията бяха изпълнени различни типове парашутни скокове и демонстративни стрелби. Присъстващите официални гости и медии наблюдаваха изпълнение на задачи по неутрализиране на терористи в транспортни средства (автобус) и сгради, сред които десантиране, освобождаване на заложник и унищожаване на обекта.



Министър Каракачанов подчерта, че одобрените с постановление на Министерския съвет от август 2016 г. допълнителни разходи от 3 милиона лева за изграждане на нова казарма и ремонт на сградния фонд на Специализирания учебен център „Црънча“ са гарантирани от министър-председателя на Република България.

„Обявена е отмяна на старата обществена поръчка за избор на изпълнител, след което, в рамките на тези 3 милиона, трябва да свършим необходимото за полигона и за специалните сили“, каза той и допълни, че са отпуснати и необходимите средства за парашутите тип „крило“. 

В отговор на журналистически въпроси относно предоставянето на имоти на Министерството на отбраната на община Пловдив, министър Каракачанов заяви, че в това отношение ще бъде предприет нов подход.

„Моето виждане по въпроса е: подаръците свършиха. Когато Министерството на отбраната предостави даден имот, ще очаква реципрочно да получи услуга или жест от дадената община“, каза той.

Министър Каракачанов уточни, че искания, засягащи обществените интереси, ще бъдат реализирани, но когато става въпрос за имоти, намиращи се в атрактивни за строителство зони, Министерството на отбраната ще участва в тези проекти. По този начин ще има възможност за придобиване на средства за изплащане на разходите на институцията, както и за осигуряване на жилища за военнослужещите от Въоръжените сили.

Той обясни, че в някои от случаите имотите могат да бъдат продадени и средствата от тях ще бъдат внасяни в държавния бюджет.

„Министър-председателят пое ангажимент, че реализираните от военна собственост или повишаване на приходите на търговските дружества средства ще бъдат връщани в бюджета на Министерството на отбраната“, каза още министър Каракачанов и заяви, че ресурсите на ръководената от него институция ще бъдат използвани пълноценно.

***
В учението „INFLEXIBLE COURAGE 17“ участват до 300 военнослужещи, авиационна, транспортна и специализирана техника от състава на 68-ма бригада „Специални сили” и Военновъздушните сили. Тактическата група за Специални операции е в състав от близо 150 военнослужещи. От 1 януари 2018 г. военното формирование за първи път ще застъпи 12-месечно бойно дежурство в състава на Компонентното командване за специални операции на Силите за отговор на НАТО (NRF–18 NATO Response Force). Учението се провежда за първа сертификация на Тактическа Група за Специални Операции от състава на 68-ма бригада „Специални сили”.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мирослав
26.07.2017 19:19:05
2
1
Тези специални сили само за демонстрации ли ще служат или ще вземат участие в потушаването на цигански набези , кражби , побой , убийства и д-р ?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки