Укрепеното селище Градище над Габрово се оказа, че в миналото било малък град


Укрепеното селище Градище над Габрово се оказа, че в миналото било малък град
Снимка: Gabrovo News
26 Юли 2017, Сряда


Досега се предполагаше, че е било само крепост, в която е бил разположен военен гарнизон, охраняващ Старопланинския проход

Автор: Десант

След 25-годишно прекъсване, по инициатива на Община Габрово, това лято разкопките в местността Градище бяха възстановени. Най-вероятно ще се окаже, че в миналото  укрепеното селище е било малък град.

Това заяви днес пред журналисти доц. д-р Росина Костова, преподавател по Византийска археология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, която заедно с проф. дин Казимир Попконстантинов, преподавател по археология във ВТУ, ръководят проучвателните дейности на обекта.

„Селището не е било само гарнизонно. Тук животът е продължавал достатъчно дълго време. Имаме няколко строителни периода. Да, имаме основание да говорим за малък град. Надявам се, че ще намерим и извадим още доказателства в секторите, в които работим, в подкрепа на това твърдение и да бъдем по-категорични“, заяви доц. Костова.

По думите й, малкият град на Градище е бил с население, наброяващо приблизително около 1000 души, разположено на площ от 24 дка. Според нея, намерените през юли предмети от битов характер, накланят везните в полза на твърдението, че става въпрос за град, а не само крепост, в която е бил разположен военен гарнизон, охраняващ Старопланинския проход.

Проф. дин Казимир Попконстантинов изрази мнение, че наличието на монети, работилници и елементи, подсказващи обработката на желязо, дават основание да се настоява, че укрепеното селище е от градски тип.

От своя страна, габровската кметица Таня Христова обяви, че общинската администрация ще кандидатства пред Министерството на културата статутът на укрепеното селище Градище да бъде променен от паметник на културата от местно значение в паметник на културата от национално. Това би позволило реставрация, консервация и социализация на туристическата забележителност чрез по-мащабен проект, както и ще даде възможност да се кандидатства за европейско финансиране.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки