Патриотите дариха средства за паметник на полк. Борис Дрангов


Патриотите дариха средства за паметник на полк. Борис Дрангов
26 Юли 2017, Сряда


Той ще бъде открит за Деня на София в двора на Военната академия „Г. С. Раковски"

Автор: Десант

„Обединени патриоти“ дариха средства за изграждане на паметник на легендарния български офицер и военен педагог полковник Борис Дрангов. Мемориалът, дело на скулптора Иван Тодоров,  ще бъде издигнат в двора на Военната академия „Г. С. Раковски" в столицата. Предвижда се той да бъде открит за Деня на София – 17 септември.

Председателят на Парламентарната група на патриотите Волен Сидеров и заместниците му Искрен Веселинов и Валентин Касабов се срещнаха с началник-ректора на военния вуз генерал-майор Груди Ангелов, който ги запозна с проекта за паметника на полк. Дрангов и прие дарението.

Полковник Борис Дрангов е герой от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Бил е командир на 9-ти пехотен Пловдивски полк. По време на Илинденско–Преображенското въстание напуска военната си служба и заминава за Македония, където събира чета от 120 души.

Паметни остават думите към съпругата му, написани оттам: „В тоя тържествен миг аз, без да се колебая, поставям Отечеството си по-високо от семейството, неговата доброчестина по-горе от нашите лични блага“.

Три села на територията на днешна България – край Петрич, Пловдив и Кърджали, както и десетки улици в много наши градове носят името на прославения пълководец.

Припомняме, че по инициатива на патриотите парламентът прие Закон за военните паметници, с който към тях се причисляват и мемориалите и паметните знаци, посветени на граничарите,  дали живота си за защита на държавната  ни граница.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки