Нарушено оводняване на Въча от „Цанков камък“ е заради оглед на речно корито


Нарушено оводняване на Въча от „Цанков камък“ е заради оглед на речно корито
25 Юли 2017, Вторник


МОСВ и НЕК обещаха на протестиращите рибари поддържащите дейности да се ускорят

Автор: Десант

Във връзка с установеното засушаване на участък от река Въча, след като нивото в яз. „Цанков камък“ намаля поради извършването на планиран оглед на облицовката на коритото на р. Гашня и ремонт на съоръженията на ВЕЦ „Цанков камък“, в МОСВ днес се състоя работна среща на   зам.-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и ръководството на Националната електрическа компания (НЕК).

По този повод пред сградата на екоминистерството рибари излязоха на протест. Те изразиха недоволството си от измирането на пъстървата в река Въча заради спирането на водата в язовира. 

От НЕК поеха ангажимента поддържащите дейности по облицовката на коритото на р. Гашня, извършвани от компанията, да се ускорят и екологичният отток на река Въча след яз. „Цанков камък“ да се осигури възможно най-бързото.

На срещата в екоминистерството представителите на НЕК ЕАД информираха, че според направения оглед не се налагат сериозни ремонтни дейности, а само частични повърхностни обработки на облицовката на речното корито. 

Извършваните от НЕК ЕАД дейности са част от планирана техническата поддръжка с цел осигуряване сигурността на съоръжението. В периода на плановия ремонт просто неизбежно се налага да бъде намален обемът в язовира и спряна работата на ВЕЦ „Цанков камък“ и МВЕЦ „Цанков камък“. Именно това води до нарушено оводняване на малък участък от около 50 метра след язовирната стена, уточняват от МОСВ.

По-късно днес зам.-министър Николова се срещна с протестиращите представители на сдружение „Балканка“, настояващи за осигуряване на минималния оток на река Въча. Тя ги информира за постигнатите договорености с НЕК, като от МОСВ заявиха готовност за продължаване на диалога с неправителствения сектор по управлението на водите.

Рибарите се обявиха също и против строителството на язовир „Яденица" с аргумента, че проектът ще разруши защитени зони в Рила. Мотото на техния протест бе: „Не искаме още един „Цанков камък" на шията ни!".

Но шефът на НЕК отхвърли твърденията, че язовир „Яденица“ в Рила ще се превърне в „Цанков камък 2“ и че съоръжението е опасно заради сеизмичната зона, в която се намира.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки