С военен ритуал в Добрич ще отбележим 100 години от смъртта на ген. Иван Колев


С военен ритуал в Добрич ще отбележим 100 години от смъртта на ген. Иван Колев
25 Юли 2017, Вторник


По време на церемонията ще бъдат осветени паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от Трета българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея

Автор: Десант

Община Добрич и Сдружение „Изграждане в Добрич на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г.“ организират възпоменателна церемония по повод 100 години от смъртта на освободителя на Добруджа ген. Иван Колев.

По време на церемонията представители на Военноморските сили на Република България ще изпълнят военен ритуал, а добрички духовници ще отслужат панихида.

Събитието ще се проведе на 29 юли от 11 часа на паметника на героя. Тогава ще бъдат осветени и паметните плочи с имената на 1013 войници и офицери от Трета българска армия, загинали в боевете от Добричката епопея.

С монтирането на плочите приключва вторият етап и се оформя цялостната композиция на комплекса.

Припомняме, че половината от нужните за изграждането на паметника на ген. Иван Колев средства бяха осигурени от настоящия вицепремиер Валери Симеонов, който се очаква да присъства в Добрич за ритуала в памет на 100-годишнината от кончината на големия наш военен деец.

Иван Колев е роден през 1863 г. в бесарабското село Бановка, създадено от български преселници от с. Чоба, Пловдивска област. Рождената му дата все още не е напълно уточнена, тъй като в историографията се срещат датите 25 август и 15 септември.

След като учи в родното си село и в град Болград, през 1884 г.  той заминава за София, където работи в Софийския окръжен съд. Година по-късно участва като доброволец в Сръбско-българска война (1885 г.). През 1887 г.  завършва Военното училище в София, произведен е в първия офицерски чин – подпоручик, и е зачислен в Трети конен полк.

На 18 май 1890 г. е повишен в чин поручик и в началото на 1892 г., след успешно положени изпити, постъпва за двегодишно обучение във Военната академия в Торино, Италия. Военната си кариера продължава и след нейното завършване.

През май 1902 г. Иван Колев е назначен за помощник-командир на Лейбгвардейския ескадрон. Две години по-късно е повишен в чин подполковник и назначен за началник-щаб на Кавалерийската инспекция. През периода 1908–1912 г. той командва Лейбгвардейския конен полк. Първата балканска война го заварва като началник-щаб на Ямболския укрепен пункт. През ноември 1912 г. го назначават за началник-щаб на Трета армия, а през май 1913 г. – за началник-щаб на Пета армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор.

По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа.

Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея от 5–7 септември 1916 г.

Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира в санаториум във Виена, Австрия. Ден преди смъртта си големият български пълководец е произведен в чин генерал–лейтенант. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.

Днес неговото име носят селища, улици, площади и училища, големият български поет Иван Вазов му посвещава своето стихотворение „Добруджанската конница“, Любомир Бобевски – баладата "Конникът генерал" и одата "Генерал Колеву!", а вдъхновен от подвизите на конницата на ген.-лейтенант Колев, големият български белетрист Йордан Йовков пише разказите "Белият ескадрон" (1916), "Триумф" (1916), "Мустафа ачи" (1917) и "През езерото Туркойа" (1917).


В категории: Новини , Войни за освобождение

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
26.07.2017 19:47:31
0
0
Антибългарска статия в регионалния румънски печат за Сдружението на българите в Банат:

http://www.banatulazi.ro/afaceri-bulgaresti-cu-iz-penal-presedintele-ubb-nu-spun-la-toata-lumea-la-revedere/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки