Успението на света Анна бележи краят на лятото


Успението на света Анна бележи краят на лятото
25 Юли 2017, Вторник


Светицата е един от основните християнски символи на майчинството

Автор: Десант

Християнската църква отбелязва на 25 юли Успението на света Анна - т.е. блажената й смърт. Тя била потомка на Аароновия род и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. Светицата се почита като един от основните християнски символи на майчинството.

Българите наричат празника Лятна света Анна. Той е разпространен в района на Западна България и Родопите, особено в Асеновградско. Там приемат, че този ден бележи края на лятото.

Светицата се почита най-вече от жените като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. На празника те отиват на черква, молят се за здравето на децата и палят свещи пред иконата на светицата закрилница. Светото й изображение се окичва с цветя и се дарява с ризи, чорапи, кърпи, пари.

След края на църковната служба майките раздават пресни пити в двора на черквата и из махалата, за да бъдат здрави рожбите им.

В Източна България на Лятна св. Анна жени и деца тръгват да берат лековити билки по полето. После ги изсушават и запазват за лек през годината. В Западна България срещу празника се извършват различни магически действия срещу магьосници, бродници и житомамници, които обират чуждото плодородие. Стопаните отиват да преспят на нивите си, за да попречат на злосторниците да откраднат житото им.

Разпространено е поверието, че ако „трудна жена работи на св. Анна, ще пометне”.

Вярва се, че светицата пази децата от „огън" - висока температура и треска.

В югозападните краища на България на Лятна св. Анна организират оброк - служба с курбан, в която взима участие целият род. Жертвоприношението се прави, за да омилостивят светицата и тя да предпази нивите от пожар и градушка. Пак там през лятото тачат св. Анна за предпазване от огън и пожар и я наричат „Опърлия”.

Имен ден празнуват:  Анна, Анка, Ани, Анани, Яна, Янула, Янина, Блага, Добри.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки