Ветроход на "Грийнпийс" ще изследва Черно море заедно с учени от БАН


Ветроход на "Грийнпийс" ще изследва Черно море заедно с учени от БАН
24 Юли 2017, Понеделник


Във фокуса на проучванията ще бъдат... найлоновите торбички, опаковки от чипс и вафли и вижте още какво

Автор: Десант

От 5 до 14 август край българския черноморски бряг ще акостира световноизвестният ветроходен кораб „Rainbow Warrior“ на екоорганизацията  „Грийнпийс".

Уникалният плавателен съд ще пусне котва на пристанищата в Бургас и Варна, като в дните на престоя си там, съответно на 5-6 и на 12-13 август, ще бъде отворен за посетители.

Визитата му у нас е свързана основно с екокампанията „Свободни от пластмаса“, която цели намаляване на замърсяването с пластмаси във водните басейни. На борда му ще бъде осъществена научна и изследователска дейност в Черно море, която ще бъде реализирана съвместно с учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Института по океанология към БАН.

Високото технологичното оборудване на „Rainbow Warrior“ ще позволи да се направят изследвания за натрупване на отпадъци и наличие на мрежи в защитени зони, както и ще се проучи състоянието на екосистемите.

Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Според изследвания на учени от нашите брегове в черноморския басейн постъпват всеки ден по над три тона боклуци.

„Rainbow Warrior“ е трето поколение кораб на „Грийнпийс“, като неговият първи предшественик, който е бил потопен от бомбен взрив през 1985 г. е участвал в редица акции като спиране на ядрени тестове в Тихия океан, блокиране на въглищни пристанища и залавяне на бракониери извършващи унищожителен риболов.

Строежът на ветрохода, който ще гостува у нас, започва в корабостроителница в Полша и е завършен в  Бремен – Германия. Морският съд е пуснат по вода в пристанището в Хамбург през 2011 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки