Забраняват запалките с нестандартен дизайн


Забраняват запалките с нестандартен дизайн
24 Юли 2017, Понеделник


Това предвижда Проект на Постановление на Министерския съвет, който е качен за обсъждане в сайта на икономическото ведомство

Автор: Десант

На пазара у нас вече ще се пускат единствено запалки, които са обезопасени спрямо деца, а тези с нестандартен дизайн ще бъдат забранени.

Това предвижда Проект на Постановление на Министерския съвет за отмяна на Наредбата за безопасност на запалките, приета с Постановление 41 на МС от 2007 г., който днес е качен за обществено обсъждане в сайта на Министерството на икономиката. 

В мотивите на вносителите на законопроекта се изтъква, че част от разпоредбите на Наредбата за безопасност на запалките противоречат и не съвпадат изцяло с изискванията на хармонизираният европейски стандарт, и неговото въвеждане като национален стандарт налага необходимостта от отмяна на съществуващата Наредба за безопасност на запалките.

Изтъква се също, че наличието на хармонизиран европейски стандарт за безопасност на запалките ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на предприятията, по-специално като улеснява свободното движение на стоки и услуги, оперативната съвместимост на мрежите, технологичното развитие и иновациите.

Припомняме, че неведнъж при проверки на Комисията за защита на потребителите в магазинната мрежа у нас бяха откривани опасни запалки под формата на мобилни телефони, пистолети, прожектори, бомбички и т.н. Именно такива артикули вече ще бъдат обявявани извън закона, ако бъде въведен хармонизираният европейски стандарт за тези запалителни средства.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки