Преди 80 години във Велинград откриват първият в Европа минерален плаж с 50-метров басейн


Преди 80 години във Велинград откриват първият в Европа минерален плаж  с 50-метров басейн
24 Юли 2017, Понеделник


Рекламните материали за курорта изготвя лично кметът Йосиф Шнитер, чието име вече ще носи водното съоръжение

Автор: Десант

Първият в Европа и България минерален плаж с басейн с олимпийски размери и вторият по големина минерален плаж в нашата страна става на 80 години. Това е централният минерален плаж във Велинград, който вече ще носи името на своя създател - някогашния кмет на курортния град Йосиф Шнитер.

,,Бог е бил милостив и е излял в Чепинското корито и неговите околности всички хубости, които майката природа е разпръсвала из цялото земно кълбо. Елате да видите и ще се убедите!“ - призовава някога патронът на водното съоръжение в кв. Лъджене.



Юбилеят ще бъде отбелязан на 25 юли (вторник) с откриване на фотоизложбата ,,Курорта Чепино, Лъджене и Каменица”, представяне на документалния филм ,,Царица на плажа”, демонстрационно плуване и други прояви.

Емблематичният за спа столицата на Балканите плувен комплекс е построен през 1937 г., по идея на Йосиф Шнитер. И до днес като легенда се разказва как преди 80 години местните съветници били изправени пред избора дали да ремонтират улици или да отворят плаж. Тогава Шнитер произнесъл  крилатата фраза: „Плажът ще направи и паважа“, което решило дилемата в полза на водната аткракция.

Първият по рода си в Европа минерален плаж с 50-метров басейн е открит на 25 юли 1937 г. Комплексът, който предлагал и много забавления - концерти, конкурс „Царица на плажа”, плувна школа, скокове от трамплини, волейболно игрище и др., бързо става притегателен център за туристи от цялата страна. Така не само са спечелени пари за паважа, но и са положени здравите основи на бъдещия национален и международен балнеологичен курорт.

Йосиф Шнитер е столичен адвокат и първият назначен кмет на село Лъджене, а по-късно - от 1934 г. до 1936 г., и кмет на първата сборна община на селата Лъджене, Чепино и Каменица, явяваща се първообраз на бъдещия Велинград. 

Осъзнавайки огромния потенциал на Чепинския край като туристически център, Шнитер влага цялата си енергия за неговото развитие. 

Както сочи историческа справка на Историческия музей във Велинград, по време на управлението му е открита първата ски шанца в Чепино, създаден е първият съвет по курортно дело и са каптирани изворите за водоснабдяване от местността Легоринец. Кметът лично изготвя първите рекламни материали за курорта и го популяризира с фотоизложби в страната и чужбина.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки