Кой разпалва истерията срещу договора за добросъседство между България и Македония


Кой разпалва истерията срещу договора за добросъседство между България и Македония
Наташа Котлар смята, че "общата история е безпросветна формулировка"
23 Юли 2017, Неделя


Седмичникът "Република", например, пише, че договорът с България би бил пагубен за Македония, защото "македонските медии се задължавали да славословят България" и добавя, че вицепремиерът Захариева заминава за Албания да търси българи


Истерията срещу предстоящото подписване на договора за добросъседство и приятелство с България в медиите, доминирани от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, продължава с неотслабващо темпо, съобщава агенция „Фокус”, която се позовава на македонските издания "Пулс 24", "Курир", "Република", "Маркукуле", вестник "Вечер", телевизиите "Телевизия Нова", "Алфа", "Канал 5" и др., които публикуват, взаимно се цитират и препубликуват всевъзможни "сензационни" новини, свързани с България или със задълженията, които произтичат за Македония от договора с България.

Електронното издание "Курир" съобщава, че бившият председател на парламента и един от авторите на македонската конституция - Стоян Андов, е признал, че е "лъгал в продължение на 82 години, след като едва сега е открил, че цар Самуил всъщност е български цар."

Изданието цитира уводна статия на Стоян Андов в македонския "Фокус", озаглавена "Цар Самуил не е македонец", в която бившият политик и дипломат заявява дословно "Нашата историография досега е дала достатъчно доказателства, че македонският народ съществува и има право на своя собствена държава. Но ако искаме тези аргументи да бъдат приети от съседите и от света, необходимо е да не си служим с фалшификати, тъй като в историята съществуват документи и те трябва да се уважават. Колкото до Цар Самуил, той наистина е бил цар на българите и по негово време Македония е била част от българската държава."

"Телевизия Нова" организира специално студио под надслов "Исторически аспекти на договора с България" с участието на историците Никола Жежов и Наташа Котлар (научен ръководител при дипломирането на политолога Филип Петровски - б.а.). Телевизията и историците се обединяват от идеята, че България няма право да претендира за обща история с Македония.

"Курир" цитира пост на професор Наташа Котлар в социалните мрежи, в които тя привежда като аргумент твърдение на Яне Сандански от 1903 г., което гласи "Ние водим борба срещу вас, върховистите, защото искате да подчините организацията и да я направите оръдие на двореца в София."

Самата Котлар смята, че "общата история е безпросветна формулировка".

Същото издание вика на помощ и Тодор Александров, който според "Курир" бил заявил, че организацията (ВМРО) не е получила в помощ от България нито една пушка, като очевидно се забравя, че Александров служи в българската армия по време на войните за национално обединение, а целият ръководен състав на военната част на организацията е формиран от български офицери и подофицери.

Електронното издание "Маркукуле" смята, че удар върху пробългарските позиции на Зоран Заев е историята на Македонските патриотични организации в САЩ и Канада, които били създадени за да се борят за независимостта на Македония.

Седмичникът "Република" пише, че договорът с България би бил пагубен за Македония, защото "македонските медии се задължавали да славословят България" и добавя, че вицепремиерът Захариева заминава за Албания да търси българи.

Към тези твърдения се присъединява и "Телевизия Нова", според която "договорът предвижда създаването на комисия, която да следи медиите." Телевизията твърди, че "Заев е договорил цензура за македонските медии".

Вестник "Вечер" твърди, че "със спогодбата със София се забранява да се пише критично за България".

"Пулс 24" цитира историкът Никола Жежов, който смята че "Илинденското въстание е само македонско и не е получило никаква помощ от България".

Телевизия "Сител" смята че при подписването на договора за добросъседство за Заев ключов е парламента, а за София - междудържавната комисия. Телевизията смята, че договорът все пак ще бъде подписан вечерта на 1 август 2017 г.

"Фактор" публикува интервю с политолога професор Мария Пиргова, според която "езикът, историята и малцинствата са въпроси от миналото", като Мария Пиргова изрично заявява, че за нея "македонският е диалект на българския език."

Българският университетски преподавател смята, че "по-голямата част от българите искат да видят Македония в ЕС".

Електронното издание "Локално" публикува част от интервюто на професор Александър Маринов пред радио "Фокус", в което се твърди, че "България има интерес от договора за приятелство с Македония, тъй като се нуждае от стабилен и проспериращ съсед."

Темата за договора за добросъседство и приятелство с България е водеща и за останалите македонски медии.
Източник: Фокус



В категории: Свят , Новини , Международна политика

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
24.07.2017 12:09:02
0
0
Тази историчка Наташа Котлар словенка ли е? Или има словенски съпруг? Не би трябвало словенци, хървати да застанат зад македонизма, защото македонзимът казва че македонците са древен народ, а не славянски като тях. Може би тя е привърженичка на вече старата версия на македонзима, славянския, не-древния. Котлар изглежда да е словенско име, докато Наташа е руско но се употребява и от словенците и от българите, включително македонските българи. Словенски диалекти се говорят и в Хърватия под името кайкавски хърватски диалекти, но те не са сърбохърватски а словенски, много повече приличат на словенски литературен език отколкото на хърватската норма на сърбохърватския език. Тези кайкавци са нещо като торлаците в Сърбия: хърватите казват че кайкавците говорят хърватски, а сърбите казват че торлаците говорят сръбски (стари щокавски диалекти). Торлаците са сърбизираните българи в Пиротско, Нишко и т.н.
По-добре би било тя да си гледа словенските си работи (или на съпруга си) на асимилирани, хърватизирани словенци отколкото да се занимава аматорически с българската история.

Най-добрите доказателства за българския характер на македонците са българските народни песни от Македония, събрани в две книги: една от братята Миладинови (Български народни песни) а другата от сърбина Веркович (Народне песме македонских бугара) от средата на 19. век. Там българите сами в техните песни се наричат себе си българи, а не македонци или сърби.

www.liternet.bg/folklor/sbornici/verkovich/266.htm
Гино море, Гино Булгар кази! Потурчи се да те земам, да ти кладем турско име, мени Алия, тебе Айшея. Да ти кроем турски руби на тоята рамна снага, как си рамна, ти прилега. Да ти купам тунус феса на тоята руса коса, как си руса, ти прилега. Да ти купа мест папуци на тоите беле ноге, как са бели, ти прилега. Горно Броди, Серско; аргатска.

liternet.bg/folklor/sbornici/verkovich/261.htm

liternet.bg/folklor/sbornici/miladinovci/356.htm

liternet.bg/folklor/sbornici/miladinovci/415.htm

https://web.archive.org/web/20020308133759/http://www.mak-truth.com/mi0.htm
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки