Стена с барелефи на писатели от над 10 народности ще украси Двора на Кирилицата


Стена с барелефи на писатели от над 10 народности ще украси Двора на Кирилицата
Снимка: Двор на Кирилицата
23 Юли 2017, Неделя


Предстои откриването там и на крепостта "Кирилица"

Автор: Десант

На 27 юли, когато ще почетем деня на свети Седмочисленици, в културно-исторически комплекс "Двор на Кирилицата" ще се открие крепостта "Кирилица" и стена с барелефи на писатели от над 10 народности.

От културно-историческия комплекс уточняват, че цитаделата е изградена на две нива. На първия етажалата е разположена залата "Създаване на Кирилицата в Плиска". В нея са подредени уникални дърворезби и пана, представящи създаването на буквите и утвърждаването им за официална църковна и държавна писменост.

Външна каменна стълба води посетителите към зала "Българска слава". Експозицията там разказва за великите дела на владетелите, управлявали държавата от първопрестолна Плиска.

На 27 юли ще бъде открита и стена с 14 барелефа на писатели от десет държави на кирилския свят - България, Русия, Украйна, Монголия, Молдова, Сърбия, Македония, Беларус, Румъния, Казахстан.
Предстои да се създаде алея на писателите, където ще бъдат поставени над 100 бюста на творци от различни държави, творящи на кирилица. Стената с барелефи ще се обогатява с образи на още писатели.

Събитието ще бъде почетено от високопоставени държавни лица, министри, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, посланици, областни управители, кметове, интелектуалци.
В програмата ще участват легендарната народна певица Валя Балканска, 100 родопски гайдари и други изпълнители.

В деня на откриването от 14 до 18 ч. входът ще е свободен за всички посетители.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки