Света Мария Магдалина често е бъркана с други жени от евангелията


Света Мария Магдалина често е бъркана с други жени от евангелията
22 Юли 2017, Събота


Коя всъщност е тя

Автор: Десант

На 22 юли православната църква почита паметта на света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина.

Личността на светицата неправилно се обърква с други жени, които се споменават в евангелията.

Света Мария Магдалина е родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро. Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус.

Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Спасителя и ги изтрива с косите си, за което разказва св. евангелист Лука, който  споменава поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса" (Лук. 8:2). От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Исус "излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си" (Лук. 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро - то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики.

Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Светото писание.

Тази Мария Магдалина, която се тачи на 22 юли, е вярна и предана последователка на Исус Христос, християнска светица, мироноска, следваща Христа, споделяща неговите страсти до разпятието и свидетелка на възкресението му.

Народът я тачи като първата вестителка на Възкресението и като сестра на св. Илия. На нея се приписва първият възглас „Христос възкресе!".

Имен ден днес празнуват: Мадлен, Мадлена, Магдалена, Магда, Миглена.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анастасия
22.07.2019 13:33:53
0
0
Само още нещо трябва да се обясни : Тук накрая на текста пиша, че народа смята Света Равноапостолна Марие Магдалина за сестра на Свети Илия, но не е вярно! Защото Свети Илия е пророк, който е живял и проповядвал преди появата на Господ Исус Христос , а Света Равноапостолна Марие Магдалина е живяла и е проповядвала заедно с Иисус Христос ! Житията трябва да се четат внимателно!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки